Joi, 18 Aprilie 2024

PS Crihălmeanu la Cimitirul Săracilor: „Noi aici îi căutăm pe cei care știm că au înviat pentru credință”

„Îngerii păzitori ce priveghează aici nevăzuți, la marele altar de jertfă devenit relicvar al moaștelor Episcopilor noștri ne întreabă și pe noi astăzi, așa cum, odată, le întreba pe femeile purtătoare de mir: De ce ați venit aici? De ce căutați pe Cel Viu între cei morți? Nu este aici, a înviat! Iată doar locul unde a fost pus… De ce ați venit aici la Cimitirul Săracilor? Ce căutați aici, în acest cimitir al morților? Căutați niște morți? Ce vom răspunde? Nicidecum! Noi îi căutăm pe cei care știm că au înviat pentru credință. Căutăm pe aceia care s-au jertfit pentru credința în Cel Înviat, dar acum știm că au înviat și mijlocesc pentru noi ca fericiți martiri pentru credință…” - sunt cuvintele Preasfințitului Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, rostite în cadrul omiliei ținute la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației.

A avut loc aici, ca în fiecare an, pelerinajul în cinstea Episcopilor morți în faimă de martiri sub regimul comunist. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 11 mai 2019 și a cuprins parcurgerea în procesiune a traseului -Memorialul Durerii-Cimitirul săracilor- și Sfânta Liturghie celebrată la altarul amenajat în cimitir. Din partea ierarhiei Bisericii au participat: PS Florentin Crihălmeanu, PS Alexandru Mesian și PS Vasile Bizău. Au participat, de asemenea, zeci de preoți și sute de credincioși, care s-au rugat împreună și au cerut mijlocire către Dumnezeu și har de la cei ce în curând, pe data de 2 iunie, la Blaj, vor fi beatificați de către Sfântul Părinte Papa Francisc. 

„Noi pe acest pământ [din Cimitirul săracilor] ar trebui să umblăm desculți, să pășim cu picioarele goale și cu capul descoperit, pentru că este pământ sfânt și sfințitor. Aici nu am avea nevoie de antimis la celebrarea liturgică, așa cum frumos spunea cardinalul Sandri acum câțiva ani și nici de altar cu moaște, căci am putea celebra pe pământul gol. Aici pământul însuși este altar sfințit de jertfă…  Aici celebrăm pe un altar de jertfă, celebrăm pe mormintele învierii Episcopilor noștri și, putem afirma, ale învierii Bisericii noastre…”, a mai spus Preasfințitul Crihălmeanu.

Preafințitul Vasile, gazda evenimentului, a pus în lumină două îndemnuri care reies din cuvântul Domnului de azi: „îndemnul Mântuitorului de a lucra pentru hrana cea nepieritoare, pentru pâinea care se coboară din cer și pe care ne-o dă El însuși (Io. 6,27). Și cel de-al doilea îndemn  este cel pe care apostolii îl spun: se cuvine să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni (F.Ap. 5,29)”. Preasfințitul a îndemnat, de asemenea, credincioșii, să considere sărbătoarea de azi un moment pregătitor pentru marele pelerinaj la Blaj, acolo unde va avea loc încununarea rugăciunilor rostite de câțiva ani de zile în toate bisericile, pentru ridicarea la cinstea altarelor a Episcopilor martiri, fapt care se va întâmpla peste trei săptămâni.  

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.