Marți, 23 Aprilie 2024

TURULUNG: Hramul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

Duminică, 23 aprilie 2017, de sărbătoarea Sfântului Mucenic Gheorghe, credincioșii greco-catolici de limbă maghiară din Turulung (Jud. Satu Mare) au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Vasile Bizău, care a participat la hramul bisericii de aici. Sfânta Liturghie Arhierească a început la ora 11:00 și împreună cu Ierarhul Eparhiei, au celebrat părintele paroh Jozsef Zelicskovics, părintele protopop Iosif Harangazó și un sobor de șapte preoți invitați la sărbătoare.

În cuvântul de învățătură, vorbind despre momentul în care Isus s-a arătat a opta zi după Înviere apostolilor Săi, Preasfințitul Vasile a spus: „Acesta le dă putere apostolilor să ierte păcatele și prin iertarea păcatelor, să poată să stăvilească răul, pentru că cel care își recunoaște păcatul, se îndepărtează de rău… Noi, apostolii de astăzi, din mileniul al treilea, suntem chemați să continuăm aceeași misiune. Semnul după care vom fi recunoscuți și noi în Împărăția lui Dumnezeu, va fi semnul distinctiv al Iubirii Cristice. Atunci când Isus își arată mâinile [apostolului Toma], de fapt, ne spune că omul poate să fie recunoscut după opera mâinilor lui, după tot ceea ce realizează în viață…”. Explicând mai departe atributele creștinului, Arhiereul a afirmat: „Însă creștinul, pe lângă toate lucrurile pe care le realizează, mai are un semn distinctiv: cel al iubirii jertfelnice. Iubirea jertfelnică este cea care construiește comunitatea, cea care întărește familia. Această iubire jertfelnică, disponibilă să ierte greșeala, este cea care ne aduce împreună și ne face să ne recunoaștem ca și frați. Și toate acestea pentru că vrem să fim ucenicii Celui Înviat”, a spus Arhiereul.

Numărul mare de credincioși care a participat la Sfânta Liturghie a adus un plus de solemnitate hramului bisericii. Părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Vasile, tuturor preoților și credincioșilor pentru prezența la sărbătoarea comunității din Turulung.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.