Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

SATU MARE: Hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”

Parohia greco-catolică „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare a îmbrăcat haină de sărbătoare marți, 8 noiembrie a.c., când și-a sărbătorit hramul bisericii. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Vasile Bizău, de la ora 17:00. A concelebrat un sobor de șaptesprezece preoți, în frunte cu părintele protopop și paroh Dumitru Roman și ceilalți doi preoți slujitori ai parohiei: Pop Andrei și Costin Laurențiu. La sărbătoare au luat parte numeroși credincioși veniți din parohiile din oraș și nu numai.  

În omilia sa, vorbind despre îngeri, Preasfințitul Vasile a afirmat: „Îngerii sunt mijlocitori, sunt mesagerii lui Dumnezeu; îngerii sunt cei care rămân slujitori ai lui Dumnezeu pentru că, înzestrați fiind cu voință și inteligență proprie, chiar neavând trup, au posibilitatea de a alege, au posibilitatea de a face de fiecare dată o alegere personală. Sfântul Arhanghel Mihail ne aduce aminte că alegerea trebuie să fie una pentru Dumnezeu… Îl cinstim pe Sfântul Arhanghel Mihail ca pe cel ce s-a luptat cu cei ce s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, cu Lucifer și cu cei care l-au urmat… Numele Mihail –Michael-  înseamnă cine e ca Dumnezeu? Nimeni nu este ca și Dumnezeu – acesta era răspunsul pe care el l-a dat, reînnodând alianța aceasta profundă a dependenței de Dumnezeu și a cinstirii lui Dumnezeu”. Cât despre celălalt arhanghel pe care Biserica îl sărbătorește pe data de 8 noiembrie, Ierarhul a spus: „Arhanghelul Gabriel (sau Gavril) este cel care, de asemenea îl face cunoscut pe Dumnezeu în milostivirea Sa, prin Vestea cea bună adusă Sfintei Fecioare Maria și umanității întregi. Este purtător de Veste bună”. Preasfințitul a explicat faptul că fiecare arhanghel poartă în numele său numele lui Dumnezeu, prin terminația El a numelui și că separarea de Dumnezeu determină lumea să fie „prizonieră ei însăși. Oamenii care se separă de Dumnezeu în mod definitiv trăiesc drame profunde… Dacă Dumnezeu este creatorul nostru, noi trebuie să fim oglindă a Creatorului”, a spus Arhiereul.

La sfârșit, părintele paroh a mulțumit tuturor pentru prezența la sărbătoarea parohiei, pentru rugăciunile pe care le-au înălțat în această biserică ce găzduiește una din cele două Porți ale Milostivirii deschise în Eparhia noastră pe durata Anului Jubiliar al Milostivirii, care se apropie de sfârșit.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.