Vineri, 29 Martie 2024

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sărbătoriți la mănăstirea din Prilog

Marți, 8 noiembrie a.c., mănăstirea baziliană din Prilog s-a făcut gazda pelerinilor veniți din întreaga țară pentru a se ruga aici de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. A fost o celebrare „plină de emoție”, așa cum a numit-o părintele protopop Iacob Feier în omilia sa, emoție ce s-a putut citi în lacrimile credincioșilor veniți nu numai din Oaș și Maramureș, ci și din alte zone, în special din județul Cluj Napoca și Oradea, dar și din București și alte regiuni ale țării. „De fiecare dată când vin la Prilog, simt că viața mea reîncepe în acea zi”, povestea în curtea mănăstirii o credincioasă venită tocmai din capitala țării. Cu toții au aprins o lumânare sau au rostit o rugăciune la mormântul Unchiului Mihai, călugăr bazilian decedat în anul 2000, care a fost părinte spiritual, medic trupesc și sufletesc, nu doar pentru zona Oașului în care s-a născut, ci pentru întreaga țară și chiar și pentru persoane de peste hotare. Este înmormântat în fața bisericii mănăstirii și de aici veghează asupra tuturor fiilor săi spirituali care-l vizitează regulat și pe care i-a asigurat, înainte de a muri, că va mijloci pentru ei în fața Bunului Dumnezeu și că vor primi în continuare haruri bogate și vindecare de la El.

Sfânta Liturghie a început la ora 11:00 și a fost celebrată de către părintele protopop de Oaș, Feier Iacob. Au concelebrat părintele protoegumen OSBM, Laurian Daboc, părintele egumen al mănăstirii din Prilog, Alexandru Jurja și alți preoți din Eparhia de Maramureș, precum și din alte Eparhii. În cadrul celebrării, credincioasa Maria Doina din Cluj Napoca a rostit formula de intrare în ordinul Terțiar Bazilian (Ordinul al III-lea al Sf. Vasile cel Mare). Doamna Maria a promis, în fața Sfintei Fecioare Maria, a Sfântului Vasile cel Mare și a tututror Sfinților, să trăiască „după regula acestei comunități, prin împlinirea cu fidelitate a făgăduințelor de la Botez și prin respectarea exemplară a Poruncilor lui Dumnezeu”. După ce i-a înmânat insigna Ordinului Bazilian și o eșarfă pe care o va purta la evenimentele importante din cadrul Bisericii, părintele Jurja Alexandru a afirmat: „Din acest moment sunteți membră cu drepturi depline, legată cu toate obligațiile și părtașă la toate bunurile spirituale ale Ordinului Bazilian!”.

La sfârșitul celebrării, s-a oficiat Parastasul pentru sufletul Unchiului Mihai, al sorei Anuca (sora Unchiului Mihai, călugăriță baziliană, care l-a îngrijit pe Unchiul Mihai până în ultima clipă a vieții), al părintelui Crăciun Filip și pentru toți călugării care au slujit în mănăstirile baziliene, în special la Bixad.  

Părintele Laurian Daboc a mulțumit tuturor pentru prezența la sărbătoarea Mănăstirii, amintind și de această dată versurile imnului de la Bixad, care, potrivit afirmației părintelui, îi vin în minte ori de câte ori ajunge în fața Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului: „Am venit Măicuță/ Să te mai vedem/ Să-ți spunem necazul/ Care-l mai avem”. Icoana originală a Sfintei Fecioare de la Mănăstirea Bixad a fost restaurată și depusă în anul 2015 aici, la Prilog, unde este permanent deschisă publicului larg pentru a fi vizitată și a primi cererile și mulțumirile tuturor credincioșilor. 

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frățească oferită cu drag de călugării mănăstirii și credincioșii parohiei din Prilog.

Biroul eparhial de presă  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.