Vineri, 19 Aprilie 2024

Hram la Viile Satu Mare și vizită pastorală la Dumbrava

Duminică, 6 noiembrie a.c., parohia greco-catolică din Viile Satu Mare și-a sărbătorit anticipat hramul bisericii „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril”. Liturghia a cost celebrată de doi Ierarhi ai Bisericii Greco Catolice: Preasfințitul Vasile Bizău și Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de București. La sărbătoare au luat parte numeroși credincioși din localitate și din împrejurimi, precum și un sobor de opt preoți, în frunte cu părintele protopop Dumitru Roman și părintele paroh Sas Ioan.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Mihai Frățilă, care a vorbit despre importanța faptului de a mărturisi cu viața noastră minunile Domnului. „Fiul lui Dumnezeu este cel care rupe despărțirea dintre moarte și viață, acel zid în fața căruia multe suflete se opresc și nu-și continuă privirea și desăvârșirea în drumul spre întâlnirea cu Dumnezeu… Minunea pe care Dumnezeu o așteaptă de la noi este această minune a credinței. Nu numai noi suntem schimbați atunci când întâlnirea cu Dumnezeu se petrece cu adevărat, ci și noi, prin această atitudine de încredere, Îl schimbăm pe Hristos, îi arătăm că inima sa îndurătoare, care poate să pecetluiască viața noastră și dragostea lui Dumnezeu, se înfăptuiește cu adevărat pentru că îi lăsăm loc în inima noastră săracă pentru măreția lucrării Sale”, a spus Eparhul de București.

Preasfințitul Vasile Bizău a încurajat credincioșii greco-catolici din Viile Satu Mare să participe regulat în duminici și sărbători la Sfânta Liturghie, pentru a forma o comunitate unită și a lăsa moștenire generațiilor viitoare credința pe care ei o mărturisesc: „Un lucru foarte important pentru credincioșii unei parohii este acela de a fi în casa lui Dumnezeu în duminici și sărbători. Prezența la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu participarea și aducerea de mulțumire lui Dumnezeu, cu primirea Sfintei Împărtășanii –Sfântul Trup și Sângele Mântuitorului-, ne dă forță de a lupta cu răul din lume, ne dă forță să ne împotrivim păcatului și să rămânem și să ne recunoaștem fii iubiți ai Preacuratei Fecioare Maria”, a spus Preasfințitul Vasile.

Părintele Sas Ioan a mulțumit, la rândul său, Preasfințiților Vasile și Mihai, tuturor preoților și credincioșilor prezenți sărbătoarea parohiei.

 

Vizită pastorală la Dumbrava Mică

În aceeași zi de 6 noiembrie, Preasfințitul Vasile a fost prezent mijlocul credincioșilor greco-catolici din Dumbrava Mică, localitate aflată tot în județul Satu Mare. Aici, Ierarhul a făcut o vizită pastorală pentru a întări în credință pe credincioșii care frecventează această biserică, aflată în lucrări de renovare și care va fi sfințită în curând, după terminarea lucrărilor.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de la ora 17:00. A concelebrat un sobor de opt preoți, în frunte cu părintele protopop Dumitru Roman și cu părintele administrator parohial, Hutton Radu.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a vorbit despre importanța cuvintelor, importanța dialogului: „Orice cuvânt pe care noi îl rostim are un efect în urechile și-n inima celui care-l ascultă. De aceea, singura modalitate a noastră de a comunica este prin cuvânt. Avem la îndemână limbajul prin care ne exprimăm sentimentele, dorințele, bucuriile, tristețile. Toate acestea pentru că dorim să comunicăm. Omul este creat pentru a comunica. Dumnezeu l-a creat pe om ca un interlocutor al Său; l-a creat pentru ca omul să fie în comuniune cu Dumnezeu. Pentru ca omul să nu uite că este o creatură și ca să rămână om, are nevoie de acest dialog, în primul rând cu Dumnezeu. De aceea, omul care îl caută pe Dumnezeu este un om care își hrănește mereu credința și care crește spiritual, pentru că Îl întâlnește și învață să-L iubească pe Dumnezeu prin ceea ce el trăiește… Omul credincios are perspectiva vieții veșnice și aceasta este miza cea mai mare pentru omul care dialoghează, îl caută pe Dumnezeu, îl iubește pe Dumnezeu și iubindu-L pe Dumnezeu, se manifestă ca atare în relația cu semenii săi”, a spus Ierarhul.

Părintele Hutton a mulțumit Preasfințitului Vasile, precum și tuturor preoților și credincioșilor pentru prezența la sărbătoarea din parohia Dumbrava Mică.  

Biroul eparhial de presă

  

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.