Vineri, 29 Martie 2024

Hramul bisericii din Peleș și binecuvântarea automatizării clopotelor

Duminică, 8 noiembrie, în ciuda restricțiilor epidemice, dar cu respectarea strictă a reglementărilor de prevenire a propagării bolii, credincioșii din Peleș s-au adunat cu mic cu mare, pentru a sărbători hramul bisericii. Cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu soborul tuturor puterilor cereşti, praznic închinat celor mai cunoscuţi dintre îngeri, părintele Ioan Laurențiu Roman, director al Organizației Caritas, din eparhia romano-catolică din Satu Mare, a ținut un discurs solemn în care, printre altele, a explicat de ce romano-catolicii și greco-catolicii sărbătoresc diferit pe îngerii cerești. În predica sa, a explicat de ce este atât de important să respectăm îngerii, mai ales, în epidemia actuală, ce învață omul de astăzi de la ei. Cât de eficient poate fi dacă creștinul din vremea noastră cunoaște și rostește cât mai des rugăciunea papei Leon al XIII-lea către sf. Mihail. Stând în fața iconostasului proaspăt renovat, el a spus cu admirație: „Stau acum între două catapeteasme, în fața mea un iconostas viu, alcătuit din cei care frecventează biserica, credincioși, musafiri, pelerini, iar în spatele meu unul de la care luăm exemplu. Căci comunitatea sfinților este formată și extinsă aici pe pământ”.

Luând de exemplu reprezentarea bizantină al Sfântului Ioan Botezătorul, unde pictorii de icoane uneori îl pictează cu aripi, a subliniat: „și noi trebuie să devenim îngeri, să trăim ca îngerii pe pământ, iar ca oameni în ceruri”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a urmat binecuvântarea automatizării clopotelor. Conform rezultatelor „licitației” susținute anterior, nașul clopotului mare a devenit Sopronyi Pál Florian, care a susținut financiar lucrările de instalare în memoria tatălui său, născut în satul Peleș. Rolul de nașă al clopotului din mijloc și-au asumat-o membrii Asociației Femeilor Sfânta Ana, a cărei președinte, Réka Libotyán, i-a făcut o donație suplimentară generoasă. Enikő Stoian a primit rolul nașei micului clopot, care a fost însoțit de donațiile ale membrilor familiei sale József Fehér și László Kővári. Plăcile comemorative plasate pe peretele bisericii au fost dezvelite de Sopronyi Pál Florian. Fiecare donator a primit cadou câte o placă comemorativă, cu aceleași inscripții ca și cea de pe peretele bisericii. Totodată, parohia a oferit cadouri pentru toți cei treizeci de membri ai asociației, câte un mic clopoțel nominal, în semn de recunoștință. Molnar Ilona, cea mai în vârstă enoriașă greco-catolică a satului, a fost invitată să apese butonul și să răsune din nou clopotele biserici. Doamna a făcut gestul lăcrimând și cu mulțumire în suflet că poate trăi aceste clipe istorice. A fost foarte încântată că ea a avut posibilitatea de a porni pentru prima dată clopotele, în variantă automată.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, cei prezenți au recitat o rugăciune în fața icoanei Maicii Domnului. Această rugăciune se rostește în fiecare duminică, începând din martie al acestui an până la sfârșitul epidemiei. Evenimentul festiv s-a încheiat cu cântarea imnului papal.

Scurtă istorie a clopotelor din Peleș:

În 1814, fosta biserică de lemn avea două clopote mici. În 1838, în turnul bisericii de piatră au răsunat trei clopote. În 1917, în timpul războiului mondial, ca în multe alte locuri, cele două clopote mai mici ai biserici au fost confiscate de armată, coborâte și transportate pentru a fi prelucrate în tunuri. În primăvara anului 1924, parohia a comandat și a instalat două clopote noi și un suport pentru clopote de fier. Din 1 septembrie 2019, clopotele nu s-au mai auzit sunând din cauza lucrărilor de restaurare. Pe 8 noiembrie 2020, structura electrificării clopotelor a fost finalizată, iar acum clopotele răsună din nou. 

Pr. Béla Pallai – paroh de Peleș

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.