Joi, 18 Aprilie 2024

29.09.2020: Întâlnirea națională a responsabililor cu pastorația tineretului din România

În data de 29 septembrie 2020 a avut loc sesiunea de toamnă a Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor din România. La întâlnirea care s-a desfășurat în modalitatea online, au participat preoții responsabili ai oficiilor diecezane pentru pastorația tineretului și tineri implicați în activitatea oficiilor. Lucrările au fost însoțite de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea Mare și responsabil cu pastorația tineretului în cadrul Conferinței Episcopilor din România, precum și de PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș. Sesiunea de lucru a fost moderată de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului.

În reflecția de deschidere, PS Virgil a evidențiat perspectiva din Exortația apostolică postsinodală Christus vivit potrivit căreia tinerii nu sunt doar viitorul ci și prezentul Bisericii și al societății. În raporturile familiale și de prietenie, precum și în parcursul educațional, tinerii sunt profund afectați de criza sanitară și, de aceea, Biserica noastră locală are datoria de a susține speranța lor și de a-i însoți în drumul de credință. Totodată, episcopul Virgil a apreciat munca responsabililor cu pastorația tineretului și i-a încurajat în misiunea lor insistând pe importanța rugăciunii care unește și întărește.

PS Cristian a subliniat impactul pandemiei în special asupra celebrărilor liturgice și transpunerea acestora în mediul online, în care suntem chemați să evanghelizăm. Această situație ne pune în dificultate deoarece încă nu avem instrumentele adecvate pentru a răspunde la acest gen de provocări, ce afectează semnificativ cultura întâlnirii.

Prima temă pusă în discuție a fost tocmai situația pastorației tineretului în diecezele și eparhiile din țară în contextul pandemiei. Elementele comune ale intervențiilor au evidențiat necesitatea prudenței și a respectării măsurilor sanitare, dar și încurajarea de a relua activitățile în condiții de siguranță, acolo unde este posibil.

În contextul crizei sanitare s-a decis amânarea pentru anul 2022 a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic, a cărei desfășurare era prevăzută la începutul lunii septembrie din anul 2021.

O atenție deosebită a fost acordată aspectului evanghelizării și formării tinerilor, dar și a întăririi comuniunii dintre ei la nivel național, prin intermediul mijloacelor și tehnologiilor de comunicare în masă.

Aspecte referitoarea la organizarea Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului, modalitatea de comunicare cu tinerii, propunerea de campanii care să sensibilizeze asupra anumitor realități au făcut parte din discuțiile purtate în sesiunea online a Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Pr. Felix Roca

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.