Joi, 28 Martie 2024

ACTUALIZARE: Sora Maria Angela a rămas mereu profund atașată de parohia natală – interviu cu pr. Ioan Zbona

Printre victimele virusului COVID-19 se numără și sora Maria Angela, originară din parohia Târșolt, protopopiatul Țara Oașului. Este prima persoană consacrată care provine de pe teritoriul Eparhiei noastre, răpusă de noul coronavirus.

A făcut parte din Congregația Surorilor Maicii Domnului din România, apoi, între 1997-2001, a fost profesoară la Institutul Teologic „Bunavestire” din Blaj, iar în anul 2004 a plecat, ca și călugăriță misionară în Brazilia. A obținut doctoratul în Științe Ecleziale la Institutul Pontifical Oriental din Roma și post doctoratul în Artă Sacră la Facultatea de Filozofie și Teologie Iezuită (FAJE) din Planalto, Belo Horizonte, Brazilia. Este autoarea cărții „Văduvia, aspecte biblice și teologice”, dar și a altor publicații. 

A trecut la Domnul în luna mai, la vârsta de 52 de ani, atât de departe de casă, la câteva luni după ce pandemia a cuprins întregul glob. Corpul i-a fost incinerat și familia, dar și comunitatea din Târșolț așteaptă încă să-i fie aduse acasă rămășițele, pentru a fi înmormântate în localitatea natală.      

Am vorbit cu părintele Ioan Zbona, paroh de Târșolț și ne-a povestit modul în care sora Angela ținea legătura cu parohia de origine, după plecarea mai întâi la Cluj, fiind soră în comunitatea surorilor Maicii Domnului, iar apoi la Roma și ulterior în Brazilia, ca soră misionară în Congregația Reconstrutoras da Oração.    

 

Re: Lăudat să fie Isus! Când ați cunoscut-o pe sora Maria Angela?

Pr. Zbona: În veci, amin! Prima dată ne-am întâlnit la Roma, în Capela Colegiului Pio Romeno. După terminarea Sfintei Liturghii, a venit la mine o tânără îmbrăcată într-o ţinută de vară, care era uniforma surorilor din Congregația Maicii Domnului și mi-a spus că se numeşte Tutaş Maria-Angela şi este din Târşolţ. Eu eram numit paroh în Târşolţ de un an, dar încă nu ne cunoșteam personal. Această întâlnire se petrecea în luna iulie 1996. Ce m-a impresionat foarte mult, a fost dorul ei pentru locul natal. Atunci mi-a spus „Când v-am văzut la altar, am avut senzaţia că este prezent aici tot Târșolțul!”.

 

Re: Ați rămas în contact permanent cu dânsa. Cum se raporta la parohia Târșolț?

Pr. Zbona: De la acea primă întâlnire, am păstrat o legătură strânsă aşa încât, în perioada când era activă în ţară vorbeam foarte des şi ne întâlneam cu fiecare ocazie. Era foarte legată sufleteşte de satul natal şi-mi mărturisea că se roagă mult pentru consătenii ei, dar şi pentru paroh şi Biserică. După ce a plecat ca soră misionară în Brazilia, întâlnirile au fost mai rare, dar, de fiecare dată când venea acasă, îmi povestea despre atașamentul spiritual față de țara noastră și în mod special față de Biserica noastră Greco-Catolică, despre care vorbea foarte mult în Dieceza în care activa, așa încât a convins parohul catedralei din Belém să picteze în altarul catedralei o pictură  bizantină.

O altă mărturie de dragoste faţă de Biserica Română Unită cu Roma a făcut-o în ultima sa vacanță petrecută acasă, în vara anului trecut (2019). Înainte de plecare, mi-a spus că urmează ca reprezentanţi ai Vaticanului să prezinte în Brazilia martiriul episcopilor noștri beatificați la Blaj și dânsa a fost desemnată ca traducător din limba italiană în spaniolă și că așteaptă cu mare entuziasm evenimentul.  

 

Re: Ce oferea comunității din Târșolț atunci când venea acasă, în vacanțele scurte pe care le avea?

Pr. Zbona: Sigur că de fiecare dată când venea acasă ne povestea despre activitatea ei ca misionară, atât în privat cât şi credincioşilor care erau prezenţi în biserică.

Țin minte că pe 30 august 2010 a fost felicitată de întreaga parohie pentru titlul de „Doctor în Teologie” obţinut cu un an în urmă, la Roma, iar sora Maria Angela ne-a povestit despre munca depusă pentru lucrarea de doctorat, dar și despre activitatea sa ca misionară.

De asemenea, în august 2019, la Prilog, în fața Reuniunii Mariane, care-și desfășura întâlnirea anuală la mănăstirea baziliană, a făcut o frumoasă prezentare a spiritualității Mariane din Brazilia.

 

Re: Când se prevede că vor ajunge în țară rămășițele pământești și va fi celebrată slujba înmormântării?   

Pr. Zbona: Atât familia, cât și comunitatea din Târşolţ și eu așteptăm primirea urnei cu cenuşa rezultată după incinerarea trupului sorei Maria Angela, dar în situația actuală de pandemie, Brazilia fiind un focar, nu ne permitem să ne pronunțăm în această privință. Nu știm o dată sigură la care se va putea realiza transportul. Vom reveni cu informații de îndată ce le vom primi.   

 

Re: Mulțumim părinte! Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace pe Sora Maria Angela!

Pr. Zbona: Să-i dea Bunul Dumnezeu odihnă veşnică şi să-i strălucească Lumina cea fără de sfârşit!

 

ACTUALIZARE (24 AUGUST 2020): Urna cu cenușa rezultată din incinerarea corpului sorei Angela a ajuns în România. Astăzi, la ora 18:00, va fi depusă în biserica parohială greco-catolică din Târșolț, iar mâine, 25 august 2020, la ora 13:00, se va celebra oficiul înmormântării, în incinta bisericii. 

„Aducem un pios omagiu celei care a fost ambasador al parohiei noastre, mentor pentru generații mai tinere, sprijin spiritual pentru multe persoane, profesor pentru studenții de la teologie, ambasador al Bisericii noastre Greco Catolice din Romania, dar si un mare patriot pentru ca viața ei a fost un continuu amestec de credință și patriotism. Odihna cea veșnică dă-o ei Doamne și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească ei!”, a scris pe pagina de facebook a parohiei Târșolț preotul paroh Ioan Zbona.

 

Dumitru Orza - Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.