Vineri, 29 Martie 2024

Pr. Lucian Marusciac: „Doar păstrând comuniunea prin rugăciune, credinciosul poate să rămână în intimitatea prezenței lui Dumnezeu”

Anul acesta, întreaga Biserică, la fel și lumea întreagă, trăiește o experiență nouă marcată de prezența noului virus, Coronavirus. De la experiența izolării individuale, creată de pericolul acestei maladii, până la cea comunitară, fiecare persoană în felul său simte că ceva s-a schimbat. Lumea parcă nu mai este la fel cum a fost înainte sau cel puțin pentru o perioadă de timp totul este diferit, trăim o nouă paradigmă. Acest lucru este limpede observat, chiar și pentru comunitățile parohiale și bisericile locale care s-au simțit nevoite, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri guvernamentale impuse de ordonanțele militare să se adapteze noilor condiții și reglementări statutare.

În ceea ce privește viața spirituală și pastorală a credincioșilor, participarea la oficiile liturgice, Laude sau Sfânta Liturghie, acestea au fost limitate exclusiv la oficiant - preot, la cantor și crăsnic (făt). Cu toate acestea, conform aceleași ordonanțe, celebrările care țin de administrarea unor Sfinte Taine (Sacramente), Botez sau Cununie pot fi celebrate cu prezența maximă a unui număr de opt persoane. 

În acest context, ținând cont de toate aceste măsuri, comunitatea greco-catolică de limbă ucraineană din Sighetu Marmației, în Duminica a -III- a Paștilor, a avut bucuria primirii în sânul ei prin administrarea Sfântului Botez, a micuțului Filip Marius. Vestea primirii în sânul comunității ecleziale, care prin Sfânta Taină a Botezului este incorporat în Trupul tainic al lui Hristos, devine un moment în care toată Biserica se bucură și trăiește pentru cel nou botezat care este introdus în ”viața cea nouă” în Hristos. Chiar dacă credincioșii sunt îndemnați să trăiască de la distanță viața liturgică a Bisericii, fără prezența acestora fizică în locașurile de închinare, viața bisericii merge înainte, așa cum sugerează și Sfântul Părinte Papa Francisc, într-una din omiliile sale, „Biserica merge și trebuie să meargă înainte prin rugăciune”. Doar păstrând comuniunea prin rugăciune, credinciosul poate să rămână în intimitatea prezenței lui Dumnezeu. Fiecare credincios, membru al Bisericii lui Hristos, fie că este vorba despre comunitatea ucraineană sau oricare altă comunitate, a putut experimenta în aceste zile cât este de importantă legătura omului cu Creatorul său, în special făcând din casa, locuința sa un loc de rugăciune și de întâlnire cu Dumnezeu.  Poate că acum, în acest timp de izolare și carantină fiecare a avut șansa redescoperirii acestui dialog - al rugăciunii, ca atunci când vom reveni la normalitate să putem fi mai uniți și mai plini de Spirit Sfânt. Acest dialog este cel care iluminează și conduce pe fiecare creștin spre unitatea și deplinătatea Comuniunii dumnezeiești.

Hristos a înviat! Христос Воскрес!

Pr. Marușciac-Dan Lucian   

Parohia Greco-Catolică Ucraineană Sighet

Foto coperta: Denis Soldatov, Google+, martie 2016

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.