Joi, 18 Aprilie 2024

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, sărbătoriți la Satu Mare și Șurdești

„Sărbătorindu-i pe Arhanghelii Mihail și Gavril, ne rămân nouă, creștinilor, două misiuni importante: una este aceea de fi servitori ai lui Dumnezeu… Servitorul este acela care, din iubire își aduce serviciul său. Servitorul lui Dumnezeu este cel care își trăiește viața după rolul și misiunea pe care o are. Cea de-a doua misiune este aceea ce a fi purtători de veste bună” – sunt cuvintele Preasfințitului Vasile Bizău, rostite în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, în ziua hramului parohiei, vineri, 8 noiembrie a.c.

S-au adunat la sărbătoare numeroși credincioși din Satu Mare și împrejurimi, precum și un sobor de preoți din protopopiatul de Satu Mare și de Oaș, care au răspuns invitației preoților slujitori ai acestei parohii: părintele protopop Roman Dumitru, părintele Costin Laurențiu și părintele Pop Andrei.

Preasfințitul a explicat credincioșilor prezenți la sărbătoare cine sunt cei doi mari arhangheli: „Arhanghelul Mihail este cel care protejează comunitățile și persoanele care-l invocă. Arhanghelul Gavril este cel care duce vestea cea bună și misiunea lui este aceea a Dumnezeului puternic, care împlinește prin Cuvânt ceea ce promite… Este Arhanghelul care umple de bucurie lumea aceasta și sufletele celor care se încred în acest Cuvânt vestit, a celor care se încred în ceea ce Dumnezeu promite, ceea ce Dumnezeu împlinește”.  

Hram la biserica veche din Șurdești

Cu ocazia aceleiași sărbători, a Sfinților Arhangheli, Preasfințitul Vasile a fost prezent duminică, 10 noiembrie, în mijlocul comunității greco-catolice din Șurdești, care și-a sărbătorit, de asemenea, hramul.

 „Fiind în această biserică, simbol al bisericilor de lemn din Maramureș, care este pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, suntem chemați să mergem înspre origini, să mergem înspre valorile celor care ne-au precedat și celor care au lăsat această moștenire Bisericii și în special dumneavoastră, comunității de aici din Șurdești. Această biserică de lemn poartă în ea atâtea valori și în același timp, atâtea generații de oameni, de înaintași ai dumneavoastră, care, aici, în acest loc, au venit să se roage și să-și pună și ei aceeași întrebare [pe care o regăsim în Evanghelia de azi]: ce să facă, ca să moștenească viața de veci. Știm că sfinții arhangheli Mihail și Gavril sunt pururi în fața lui Dumnezeu, fac parte din ceata celor șapte arhangheli care văd pururi fața lui Dumnezeu și îndeplinesc misiunile pe care Dumnezeu le încredințează lor. Sunt slujitori ai lui Dumnezeu și vin întotdeauna în ajutorul oamenilor”, a afirmat Preasfințitul în omilia din cadrul Sfintei Liturghii. A îndemnat comunitatea din Șurdești să se depărteze de spiritul monden pentru a-și putea urma patronii spirituali și a se comporta asemenea lor.

Vorbind despre misiunea fiecărui creștin, a spus: „pentru a-L sluji pe Dumnezeu, este nevoie să rămânem în această stare a umilinței noastre de oameni, de creaturi care-L caută pe El în mod sincer. Pentru că atunci când Îl caută în mod sincer, omul își găsește și drumul…”.

Alături de Preasfințitul Vasile și părintele paroh Tomoș Marius, s-au unit în rugăciune de sărbătoarea hramului: părintele vicar general Augustin Butica, părintele protopop de Copalnic Mănăștur, Mihnea Gheorghe, precum și alți preoți din protopopiatele de Copalnic Mănăștur, de Seini și de Baia Mare. La sărbătoare au luat parte numeroși credincioși din Șurdești și împrejurimi.

Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.