Vineri, 29 Martie 2024

Hramul parohiei greco-catolice Sf. Anton Baia Mare

Miercuri, 13 iunie a.c., în cadrul sărbătorii hramului parohiei, biserica greco-catolică Sf. Anton din Baia Mare a îmbrăcat veșminte luminate pentru a-L lăuda pe Dumnezeu și pentru a-și cinsti ocrotitorul, Sf. Anton din Padova. Cu ocazia încheierii ”trezenei” (13 Liturghii) Sfântului Anton, dar și a pregătirii spirituale pentru praznic, s-a celebrat o seară de veghe ce a cuprins un bogat program spiritual. Seara de veghe a început cu celebrarea Vecerniei, după care grupul din Reuniunea Mariană au rostit rugăciunea Rozariului. Mai departe s-a celebrat dumnezeiasca Liturghie, iar după aceea rugăciunea Paraclisului. Totul s-a încheiat cu un timp de priveghi și adorație în care credincioșii au putut asculta lecturi din Vechiul și Noul Testament referitor la pâine – pâinea vieții, după care ”seara” s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură și cu Binecuvântare euharistică. Credincioșii prezenți la seara de veghe au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul părinte Vasile, episcopul eparhial, care a prezidat Sf. Liturghie și a adresat un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți la lumina scrisorii apostolice ”gaudete et exultate”. La seara de veghe au fost prezenți și numeroși preoți, părintele profesor Gabriel Marincaș, paroh de Gherla, a rostit spre final un scurt cuvânt de învățătură despre pâinea vieții.

Sărbătoarea a continuat a doua zi, miercuri, când la ora 18 s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a hramului, fiind prezidată de Protosincelul (Vicar general) eparhiei de Maramureș, Pr. Augustin Butica. Acesta a rostit cuvântul de învățătura în care le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Anton subliniind diferite aspecte spirituale din viața acestuia. La Liturghie au concelebrat un număr mare de preoți invitați din eparhia de Maramureș dar și din alte eparhii. Tot în cadrul acestei frumoase sărbători au primit ”prima împărtășanie solemnă” un grup de șapte copii din parohie. După ce părintele paroh Florin Marușciac a adresat cuvântul de mulțumire celor prezenți, precum și celor care au ajutat la buna desfășurare a praznicului, s-au sfințit crinii ce s-au adus. Crinul reprezintă semnul purității vieții Sfântului Anton. Atât la seara de veghe cât și la Sfânta Liturghie din ziua hramului au participat numeroși credincioși din Baia Mare, împrejurimi sau din alte locuri, care sperăm au putut experimenta bucuria comuniunii în rugăciune.

Sărbătoarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală, după care credincioșii au avut ocazia să venereze relicvele Sf. Anton care se află în parohie. Sperăm ca toți cei care au participat la această sărbătoare să se fi împărtășit de harul îndumnezeitor al Spiritului Sfânt dar și de harurile pe care Dumnezeu le revarsă prin Sf. Anton, care este unul dintre cei mai cunoscuți și venerați sfinți ai Bisericii Universale.

Biroul eparhial de presă

sfantul anton1

sfantul anton2

sfantul anton3

sfantul anton4

sfantul anton5

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.