Vineri, 19 Aprilie 2024

S-a încheiat cea de-a treia serie de exerciții spirituale pentru preoți

Joi, 16 iunie 2016, s-a încheiat cea de-a treia serie (din acest an) de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș. Șaisprezece preoți din diferite protopopiate s-au recules timp de trei zile (13-16 iunie) la mănăstirea Surorilor Baziliene de pe Dealul Crucii (Baia Mare), într-o atmosferă de liniște și pace. Îndrumătorul meditațiilor a fost pr. Olivo Bossa, călugăr iezuit italian, care activează de mai bine de douăzeci și cinci de ani în România. În cadrul exercițiilor s-a meditat cea de-a doua parte a rugăciunii Tatăl Nostru, aceste zile de reculegere fiind o continuare a exercițiilor de anul trecut, când s-a vorbit despre prima parte a rugăciunii. Pe parcursul unei zile, participanții aveau câte două întâlniri cu pr. Olivo (una la ora 9:30 și alta la ora 15:00), în cadrul cărora se primeau punctele de meditație. Preoții au fost invitați să facă patru meditații personale pe zi; două până la prânz și două în cursul după-amiezii. În fiecare zi, la ora 20:00 participanții s-au întâlnit pentru împărtășirea trăirilor în urma meditațiilor făcute. Pe tot parcursul zilei, părintele Bossa a stat la dispoziția preoților pentru colocvii personale.

În ultima zi a exercițiilor, preoții au avut bucuria de a celebra Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Vasile Bizău, care, în cuvântul său de învățătură a subliniat importanța exercițiilor spirituale pentru preoți, momente în care ei primesc hrana spirituală atât de necesară sufletului, pe care pot să o împartă după aceea credincioșilor pe care îi păstoresc: „Precum Mântuitorul i-a îndemnat pe Apostoli: Daţi-le voi să mănânce!(Mt. 14,16), tot așa și preoții trebuie mai întâi să se hrănească ei cu hrana spirituală, pentru a o putea împărți, mai departe, lumii”, a spus Ierarhul. A mulțumit, de asemenea, părintelui Olivo pentru disponibilitatea de a veni anual la Baia Mare pentru a ține exercițiile spirituale preoților din Maramureș.    

Exercițiile spirituale anuale pentru preoții din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș sunt împărțite în patru serii de câte trei zile fiecare. Astfel, fiecare preot poate alege seria în care vrea să participe. Ultima serie din acest an va avea loc în zilele de 26 – 29 septembrie 2016 la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației și vor fi ținute de pr. Mihai Orban, călugăr iezuit.    

Biroul eparhial de presă 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.