Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

S-au încheiat exercițiile spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș

În perioada 20-23 septembrie 2021, preoții din Eparhia de Maramureș s-au retras timp de 3 zile la mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii din Baia Mare pentru a se reculege, așa cum fac în fiecare an, în mai multe serii.

Meditațiile cu tema „Reînnoirea alianței cu Dumnezeu” au fost ținute de părintele Henryk Urban, călugăr iezut, care vine anual în Maramureș pentru a face acest parcurs împreună cu preoții din Eparhie.

Pe durata celor trei zile, participanții s-au rugat, au participat la meditații și au luat masa împreună, iar în timpul  rămas au fost îndrumați să mediteze pe baza temelor propuse de către preotul îndrumător.

Deschiderea exercițiilor a avut loc luni seara, 20 septembrie. Preoților li s-a propus să mediteze la cap. 21 din Ev. După Ioan: Fără Isus nu se poate face nimic.

În prima jumătate a zilei de marți au fost propuse spre meditare mai multe texte care vorbeau despre alianța lui Dumnezeu cu Noe. „Uneori omenirea sau persoanele sunt regenerate după o perioadă furtunoasă”, a spus părintele Urban. Preoților li s-a propus să vadă unde se află potopul în viețile lor.

În după amiaza zilei de marți a fost propusă spre meditare mai multe texte biblice (Ex 34, 5-8, Osea 11, 1-9, Io 8, 1-11, Mihea 17, 18-20 etc), care vorbesc despre milostivirea lui Dumnezeu. Dumnezeu se ocupă de oameni ca un tată și ca o mamă. Binecuvântarea și bunătatea lui Dumnezeu sunt nemăsurate.

În prima parte a zilei de miercuri au fost propuse mai multe fragmente biblice care vorbeau despre convertire. Convertirea are multe aspecte: întoarcere la Dumnezeu și împlinirea voii Lui, descoperirea importanței mijloacelor slabe pentru că așa se vede mai bine puterea dumnezeiască, evitarea riscului de a ne descurca singuri, renunțarea la pretenții, rivalități, la condamnarea altora, la lâncezeală și mediocritate.

Scopul meditațiilor propuse în a doua parte a zilei de miercuri a fost acela de a răspunde la întrebarea: „De ce mântuirea se realizează prin suferință?”. „Mulți s-au îndepărtat de Dumnezeu deoarece sunt de părere că El ar trebui să stârpească durerea oamenilor, însă Isus ne lasă exemplul propriei suferințe. El a acționat prin fapte mai mult decât prin vorbe. El umple suferința cu puterea Sa. Suferința lui este conformă planurilor lui Dumnezeu. Dumnezeu Tatăl i-a oferit potirul de suferință. Isus a suferit din dragoste pentru noi și a luat păcatele noastre asupra Lui”, sunt ideile propuse spre meditare de către părintele Henryk. Preoții au fost invitați să privească crucea în rugăciune. Sfântul Papă Ioan Paul al-II-lea spunea că atotputernicia lui Dumnezeu rezultă din acceptarea suferinței lui Cristos. 

Meditațiile propuse în ultima zi, joi, 23 septembrie s-au referit la credință, maturizarea credinței și semnele ei. Înainte de toate, credința se bazează pe ascultare. Ascultarea Cuvântului conduce la experimentarea miracolelor și nu invers. Dacă nu se crede în Cuvântul Lui cu greu se vor crede în miracole (s-a făcut referire la bogatul din Evanghelie și săracul Lazăr). „Dacă se crede doar pe baza Cuvântului ascultat, adeziunea la Dumnezeu este liberă, fără constrângere. Uneori semnele și minunile nu ajută la credință. Fariseii au văzut multe minuni făcute de Isus și n-au crezut în El. La eliberarea evreilor din sclavia Egiptului, faraonul și egiptenii au văzut multe minuni și n-au crezut în Dumnezeu”, a explicat părintele îndrumător.

De asemenea, s-a vorbit despre atribuțiile unui păstor în această lume pluralistă, despre modul în care trebuie să fie raportul cu credincioșii, cum li se prezintă riscul modelor spirituale de azi, cum să fie ajutați să dezvolte un simț critic astfel încât să fie protejați, cum să fie pastorația tinerilor.

Exercițiile spirituale s-au încheiat joi, 23 septembrie, cu luarea prânzului împreună.

Următoarea serie de exerciții spirituale pentru preoții din Maramureș se va desfășura în perioada 26-29 octombrie, la mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației.

Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.