Joi, 28 Martie 2024

Nunțiul Apostolic la Cimitirul Săracilor din Sighet: „Prin iertare învingem răul cu binele. Iertarea ne face liberi precum martirii greco-catolici români”

„Cinstirea adusă martirilor [îngropați în acest Cimitir al Săracilor] ar fi de prea puțin folos dacă nu ar deveni pentru noi toți un imbold spre a fi mai buni creștini”, a afirmat Excelența Sa Miguel Maury  Buendía, Nunțiu Apostolic pentru România și Republica Moldova, în cadrul omiliei rostite la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, cimitir care s-a făcut loc de pelerinaj anual pentru toți credincioșii Bisericii Catolice din România. Aici s-au adunat sâmbătă, 13 mai, mii de credincioși împreună cu zeci de preoți nu doar din Eparhie, ci din întreaga Românie, precum și Ierarhi ai Bisericii Catolice de ambele rituri: ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel (prezent anual la acest pelerinaj), PS Virgil Bercea, PS Florentin Crihălmeanu, PS Claudiu Pop, PS Vasile Bizău pentru a se ruga împreună pentru sufletele episcopilor martiri trecuți la Domnul în perioada neagră a comunismului, îngropați aici în gropi comune și pentru a se alimenta cu speranța că acești episcopi vor fi ridicați cât mai repede la cinstea altarelor. Oaspeți de onoare au fost prezenți în acest an la pelerinaj: Nunțiul Apostolic și Excelența Sa Jean-Louis Bruguès - Arhivist și Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane. La ora 9:20, au pornit cu toții în procesiune de la Memorialul Durerii (din centrul orașului) și până în periferie, la locul unde este așezat cimitirul. Au mers cântând pricesne și recitând rugăciuni, citind fragmente din cărți scrise despre viața episcopilor martiri și lecturi din Sfânta Scriptură.   

Cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, celebrate de la ora 10:30 în cimitir, a fost rostit de către Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendía, care, reluând gândurile referitoare la profilul martirului din predica pe care Papei Francisc a rostit-o în cea de-a doua zi de Crăciun a anului trecut, a afirmat: „Iertarea dăruită de către martiri [ucigașilor lor] înainte de a muri îi apropie pe aceștia de Domnul, iar nouă ne arată ce atitudine se cuvine să avem ca și creștini… Iertarea este cea mai înaltă formă a dăruirii… Prin iertare învingem răul cu binele. Iertarea ne face liberi, liberi de ură și de resentiment, liberi precum martirii greco-catolici români, care au murit iertând pe persecutori în speranța că și ei vor fi iertați de Domnul”.  

Aflându-ne într-o zi aniversară pentru Biserica universală -100 de ani de la apariția Sfintei Fecioare Maria la Fatima- în cadrul liturghiei, Preasfințitul Vasile Bizău a citit rugăciunea jubiliară de consacrare a Eparhiei Maicii Domnului, iar binecuvântarea a dat-o împreună cu Nunțiul Apostolic pentru acordarea indulgenței plenare celor care erau pregătiți. A fost citită, de asemenea, o rugăciune pentru episcopii martiri.

Scriitoarea Ana Blandiana a trimis un frumos mesaj participanților la pelerinaj, în care și-a exprimat admirația pentru constanța cu care se desfășoară în fiecare an, numind această „tradiție a pelerinajelor la mormintele martirilor unul dintre cele mai frumoase și emoționante lucruri care se desfășoară de ani de zile în România”. „An de an, inițiativa dumneavoastră își mărește ecoul și utilitatea într-o Europă care se îndoiește de propriile ei rădăcini creștine și în ciocnirea implacabilă a civilizațiilor riscă să fie înfrântă nu pentru că nu are destulă putere, ci petru că nu are destulă credință nici în Dumnezeu și nici în propria ei definiție”. „Cu ferma convingere că numai acesta este drumul, un drum pe care dumneavoastră îl faceți în mod simbolic și concret între locul suferinței și cel al vieții veșnice, îl rog pe Dumnezeu să ne dea tuturor puterea de a rămâne noi înșine, neclintiți în credință, singura în stare să salveze lumea care a fost a înaintașilor noștri și trebuie să ajungă mereu vie la cei ce ne vor urma”, a transmis scriitoarea.

La sfârșit, Preasfințitul Vasile a mulțumit tuturor pentru prezența la pelerinaj, subliniind faptul că, într-o zi ploioasă cum este aceasta, „noroiul de pe picioare ne va aminti de acest pământ, care este un pământ sfințit de jertfele înaintașilor, de Fericitul Anton Durcovici, de Preasfințiile lor Episcopii care așteaptă să fie făcuți Fericiți, de jertfele tuturor celor care și-au dat viața pentru credință, pentru idealuri și pentru Hristos”.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.