Joi, 25 Aprilie 2024

1 Decembrie 2019 - PS Vasile la Șișești: „Este datoria noastră să lăsăm o țară mai bună celor care vor veni după noi”

„Biserica Unirii tuturor românilor” din Șișești, așa cum a fost numită de către ctitorul său, părintele Vasile Lucaciu, a îmbrăcat, ca în fiecare an de 1 Decembrie, straie de sărbătoare și s-a pregătit să primească numeroșii credincioși veniți să celebreze aici cea de-a 101-a aniversare a României Mari.

Tricolorul atârnat pe fațada bisericii, precum și coroanele, jerbele de flori depuse la mormântul Leului de la Șișești a introdus participanții în acel climat de sărbătoare națională, care te face și mai iubitor și mai responsabil de ceea ce se întâmplă în jurul tău și în țara ta.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu părintele paroh, Gabriel Horț și un sobor de preoți din Eparhie. La finalul Sfintei Liturghii s-a celebrat, ca în fiecare an, ritualul parastasului și depunerea de coroane la mormântul părintelui Vasile Lucaciu, îndrăzneț luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Marea Unire.    

În cuvântul de învățătură, pornind de la Evanghelia Duminicii, Preasfințitul Vasile a vorbit despre responsabilitatea cu care noi, creștinii, trebuie să ne înmulțim talanții primiți de la Domnul și să avem grijă, mai întâi de sufletul nostru, dar să nu uităm de responsabilitatea față de țara pe care o lăsăm moștenire copiilor noștri: „Viața este un dar și noi vom da socoteală despre cum l-am folosit și cum el a rodit…  Roadele care ni se cer sunt roadele iubirii: cât înmulțim iubirea lui Dumnezeu în lumea aceasta, cum se vede imaginea iubirii lui Dumnezeu în lume, cum creștinii își înmulțesc acest dar, ca să aibă ce să-i prezinte Domnului”. Responsabilitatea noastră, însă, se extinde și la modul în care contribuim, prin talentul nostru, să schimbam lumea în care trăim: „Azi suntem în sărbătoarea națională a României și privim cu o anumită reverență spre trecut, pentru jertfa celor care au crezut într-un ideal și care au împlinit un vis, acela de a dărui o țară copiilor lor, o țară întregită. S-au gândit și înspre viitor și chiar dacă a trebuit ca ei să se jertfească, au hotărât să lase ceva mai bun după ei. Rămâne și datoria noastră să privim înspre viitor, ca să lăsăm o țară mai bună celor care vor veni după noi. Dar pentru ca această țară să fie mai bună, este nevoie să aducem roade și în special, roade spirituale, fructele credinței, să fim înrădăcinați în credință și prin credință să ne aducem aportul nostru la ceea ce este binele comun”, a explicat Ierarhul. La final, Preasfințitul Vasile a invocat ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Eparhiei noastre, „care să ne rămână mamă pe mai departe și noi fiii ei iubitori”.

Un alt moment solemn a fost cel al intonării Imnului Național, urmat de un program cultural-artistic, în cadrul căruia au urcat pe scenă: copiii școlii Vasile Lucaciu din Șișești, Ansamblul Folcloric Vasile Lucaciu din Lucăceni, Ansamblul Vasile Lucaciu din Șișești, Adriana Țura, Georgiana Ghișa, Maria Luiza Mih, Monica & The New Band.

Evenimentul a fost organizat de către Parohia greco-catolică Șișești, în colaborare cu Primăria Șișești.

Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă

  

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.