Vineri, 29 Martie 2024

Recensământul populației: Azi începe faza de auto-recenzare. PS Vasile: „Să ne declarăm clar apartenența la Biserica Greco-Catolică”

Într-o Scrisoare circulară trimisă preoților și citită duminică, 13 martie 2022, în toate bisericile de pe teritoriul Eparhiei de Maramureș, Preasfințitul Vasile Bizău îndeamnă credincioșii și preoții să participe cu seriozitate la recensământul populației care începe azi, 14 martie, în faza a doua, faza de auto-recenzare și să-și declare clar apartenența la Biserica Greco-Catolică. „Printre informațiile importante care se colectează la acest recensământ sunt și cele privitoare la religie, etnie și limba maternă, toate acestea având un impact imediat asupra viitoarelor politici publice pe care autoritățile Statului le vor elabora, pornind de la aceste noi date colectate”.

Pentru noi, credincioșii greco-catolici este încă de vie memorie perioada comunistă, în care „Biserica ne-a fost suprimată, începându-și astfel drumul crucii cu mărturia supremă a Fericiților episcopi martiri și a atâtor preoți și credincioși care nu au mai avut dreptul să-și manifeste credința în libertate și să-și mărturisească apartenența confesională”, a explicat Ierarhul. Din acest motiv, explică: „Vă scriu aceste rânduri pentru a vă reaminti tuturor cât de importantă este cultivarea memoriei și nevoia de manifestare liberă a credinței creștine care să le permită oamenilor să reînnoade firul istoriei rupt brutal fără voia și participarea lor”.  

Recensământul se desfășoară în trei faze: în cea dintâi, cuprinsă în  intervalul de timp 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Național de Statistică preia date din surse administrative și de la diferite alte instituții. În cea de-a doua fază în perioada 14 martie – 15 mai 2022 este faza de auto-recenzare. În această perioadă fiecare cetățean are posibilitatea de a se recenza prin internet, accesând o platformă a Institutului Național de Statistică: www.recensamantromania.ro, având astfel deplină libertate și autonomie în furnizarea datelor cerute de autorități. În cea de-a treia fază a recensământului, în perioada cuprinsă între 16 mai – 17 iulie 2022, se va face colectarea datelor de la persoanele care nu s-au auto-recenzat, efectuându-se vizite la domiciliu de către recenzori, care vor culege informații prin interviuri față în față cu persoanele pe care le recenzează.

În circulară părinții preoți sunt îndemnați să se pună dispoziția credincioșilor pentru a-i îndruma și ajuta cu toate cele necesare, iar credincioșii să se simtă datori „a-și informa rudeniile, prietenii și cunoscuții asupra importanței apartenenței confesionale și a nevoii de a o declara public”.

„Dorindu-vă tuturor un parcurs luminos și rodnic al Postului mare, vă însoțesc pe toți cu părintească dragoste, invocând binecuvântarea Domnului asupra tuturor, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, ocrotitoarea eparhiei noastre și a Fericiților episcopi martiri”, încheie Preasfințitul Vasile.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

  

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.