Joi, 28 Martie 2024

Diaconul Paul Osoian a fost hirotonit preot. PS Vasile: „Hristos Cel Viu dăruiește acest dar”

Duminică, 21 noiembrie 2021, de sărbătoarea „Intrarea în Templu a Maicii Domnului”, diaconul Paul Osoian a fost hirotonit preot, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, prin punerea mâinilor Episcopului Vasile Bizău.

După ce a fost încardinat în Eparhia de Maramureș la finalul anului 2019, prin primirea diaconatului, Paul Osoian a primit acum, după 2 ani, cu multă emoție și bucurie Treapta Preoției pentru care, așa cum a afirmat la finalul celebrării, cere Domnului harul de a avea „bucuria datoriei împlinite”.

Alături de Preasfințitul Vasile, au celebrat Sfânta Liturghie: părintele vicar general Augustin Butica, părintele Sorin Pop (paroh de Orman – parohia natală a noului preot), părintele Cristian Langa (Eparhia de Cluj Gherla – fost formator al părintelui Paul Osoian în timpul seminarului) și un sobor de preoți din Eparhie invitați la sărbătoare.

„O hirotonire de preot este un eveniment încurajator și este o sărbătoare pentru Biserică, în special pentru profundul sens teologic și spiritual pe care îl are. E nevoie de mulți ani de pregătire, dar dincolo de pregătirea instituțională prin școli, universități și practică, prin ani de diaconie, este, de fapt, identitatea preoțească, care caută mereu să fie actualizată de cel care primește această sfântă taină. Atunci când auzim vorbindu-se despre un preot,  facem legătura cu Hristos. Hristos cel Viu și pururi prezent, Dumnezeul nostru, este Cel care cheamă, este Cel care dăruiește acest dar și cel care primește darul preoției este legat de Mântuitorul Hristos”  a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în cuvântul de învățătură, după ce a mulțumit tuturor celor care s-au strâns la eveniment pentru a se ruga împreună și a-l însoți în acest fel pe noul preot, deoarece, a afirmat Ierarhul, „rugăciunea comunitară se înalță în fața Domnului în miros bineplăcut, asemenea tămâii pe care o vedem că se înalță și apoi lasă mirosul plăcut și în simțurile noastre”.

Și a explicat, prin referire la cum prezintă Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Evrei, misiunea preoțească: „Preotul este luat dintre oameni și pus pentru oameni în cele ce sunt ale lui Dumnezeu. Pe de o parte este luat dintre oameni și prin sfințire, prin punerea mâinilor și harul Spiritului Sfânt, el este legat de Mântuitorul Hristos, pe care Îl reprezintă în mijlocul comunității și apoi este legat de comunitatea pe care o slujește”.

Explicând cuvântul evangheliei, Preasfințitul a îndrumat credincioșii prezenți să mediteze la viața lor din perspectiva relației cu bunurile, spre a fi aceasta favorabilă creșterii spirituale și creșterii în bucurie și împlinire, deoarece „Mântuitorul ne învață că omul reușește în viață atunci când pornește de la premiza de a se dărui și de a dărui. Cel care dăruiește, trăiește cu speranța că va primi înapoi în Împărăția lui Dumnezeu”.

Preotul, de asemenea, trăiește o viață de dăruire și o mare responsabilitate, primind Sfântul Trup al Domnului ca pe o comoară prețioasă, așa cum auzim în cadrul hirotonirii când Ierarhul îi așază în mână Trupul Domnului, zicând: „Primește acest Odor și-L păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Isus Hristos, când are să-L ceară de la tine înapoi“.

„Trăiesc sentimente de bucurie, de recunoștință și de preamărire a Dumnezeului Celui Viu și Veșnic… Iar bucuria datoriei împlinite este ceea ce-mi doresc și este scopul preoției mele”, a exprimat tânărul hirotonit, Paul Osoian, la finalul celebrării, mulțumind Domnului, Preasfințitului Vasile, iar apoi soției, familiei, colegilor și tuturor celor care l-au însoțit pe parcursul vieții și al studiilor. S-a angajat la o implicare totală și fără condiții în această misiune, mulțumind încă o dată soției, Maria, pentru disponibilitatea de a-i fi însoțitoare în misiunea pe care o va primi.

 

Părintele Paul Osoian  - Parcurs academic

Tânărul Ioan-Paul Osoian s-a născut și a copilărit în localitatea Orman din județul Cluj, fiind ultimul fiu al familiei Ana și Gheorghe Osoian, binecuvântată de Dumnezeu cu cinci copii.

A urmat școala primară și gimnazială satul natal, perioadă în care s-a implicat, în mod activ alături de părinții lui, la reactivarea Parohiei Greco Catolice din Orman.

În anul 2002, datorită spiritului religios în care a fost crescut, părinții punând la dispoziție casa părintească pentru desfășurarea oficiile religioase ale nou re-înființatei parohii greco-catolice Orman, după promovarea examenului de capacitate, s-a înscris la Liceul Teologic Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în anul 2006.

După absolvirea Liceului Teologic și promovarea examenului de bacalaureat, s-a înscris la Seminarul Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, secția Teologie Pastorală, din cadrul Universității Babeș-Bolyai. După obținerea diplomei de licență, în anul 2011, datorită bunului parcurs spiritual și intelectual din timpul seminarului, a obținut, din partea Congregației pentru Bisericile Orientale, o bursă de studii la Roma, fiind găzduit, alături de alți alumni, la Colegiul Pontifical ,,Pio Romeno” din Cetatea Romei.

Între anii 2011-2014 a urmat cursurile Institutului Pontifical Oriental din Roma, specializarea Teologie Liturgică.

A fost hirotonit diacon la data de 29.12.2019 prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, fiind astfel încardinat în Eparhia de Maramureș

S-a căsătorit în anul 2015 cu Maria Pavel, originară din Mocira, județul Maramureș, iar Bunul Dumnezeu le-a binecuvântat familia cu doi copii.

Îl rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să-i dăruiască preoție sfântă!

Biroul eparhial de presă

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.