Joi, 28 Martie 2024

Sfințirea iconostasului bisericii din Peleș

Sâmbătă, 14 decembrie 2019, Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu un sobor de preoți, a sfințit iconostasul restaurat al Bisericii Greco-Catolice Peleș.  

Alături de credincioșii bisericii, la eveniment au participat și reprezentanții autorităților publice din Ungaria și Romania, echipa de restauratori, precum și credincioși din alte parohii.

Iconostasul, datând din 1907, a fost realizat de firma Rétay și Benedek, repictat în 1982, restaurat și conservat în prezent.

Evenimentul solemn a început cu o procesiune a ministranților, a reprezentantelor Asociației Femeilor „Sfânta Ana” și a preoților, în frunte cu episcopul lor.

După intrarea în biserică s-a desfășurat slujba de sfințire, prin recitarea psalmilor de către credincioși, apoi rugăciuni rostite de episcop de pe amvon și sfințirea propriu-zisă cu apă sfințită.

Catapeteasma, alcătuită din 320 de elemente și 52 de icoane, strălucește din nou în forma și frumusețea sa originală, în fața căreia rugăciunile au continuat cu Paraclisul Maicii Domnului. Evanghelia a fost citită de părintele diacon István Simon, iar preasfințitul a vorbit către credincioșii și invitații prezenți despre acest eveniment atât de important nu numai pentru viața comunității din Peleș, dar și pentru toți creștinii care frecventează̆ biserica în preajma sărbătorilor de Crăciun.

După slujbele religioase au urmat discursurile invitaților oficiali: dr. Fedor Tibor - șef departament EMMI - Departamentul Cultelor - Ungaria, dr. Tilki Attila, deputat al parlamentului Ungariei, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Kiss András, membru al Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ungaria, Zamfir Danciu, director executiv - Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare, și nu în ultimul rând Cristina Busuioc, restaurator. După ceremonie, invitații au avut ocazia să viziteze Muzeul parohial și au participat la o agapă frățească.

Pr. Pallai Béla 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.