Marți, 19 Martie 2024

Vrednic este!

Vrednic este; Vrednic este! S-au auzit cântând la unison sutele de credincioși prezenți la Șișești de sărbătoarea „Nașterea Maicii Domnului” (8 septembrie), hramul bisericii de aici. Sărbătoarea hramului a fost amplificată de ridicarea la treapta preoției a diaconului Frinc Octavian Dumitru, prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău.

„Sărbătoarea aceasta vine, în fiecare an, cu aceeași încărcătură emoțională pentru că ne invită și pe noi la o naștere de sus, la o naștere de-a doua. Și nașterea de-a doua, care a început prin botez, se actualizează în fiecare zi. Trăirea în credință este o naștere din nou și multe lucruri le înțelegem diferit atunci când privim cu ochii credinței... Nașterea Preacuratei Nascătoare de Dumnezeu ne propune fiecăruia dintre noi să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții și în același timp, să ne actualizăm fiecare dintre noi, vocația. Actualizându-ne vocația, nu facem altceva decât să renaștem din nou... vocația noastră, a creștinilor, este aceea de a a-L iubi mai mult pe Dumnezeu și iubindu-L pe Dumnezeu, a-i iubi pe oameni. Vocația noastră este aceea de a-L oglindi pe Dumnezeu și de a trăi în Dumnezeu. În Maica Domnului avem acest model: vedem în Ea și darul vieții și actualizarea vocației.”

„O vocație cu totul particulară în Biserică este chemarea la preoție, pentru că este pusă în slujba comunității și această vocație este un dar al lui Dumnezeu: slujirea. Atunci când suntem în slujire, atenția noastră este îndreptată asupra celor în a căror serviciu suntem, în serviciul lui Hristos și al Bisericii, în serviciul oamenilor. De aceea astăzi, în această sărbătoare, îi cerem Preacuratei Fecioare Maria să fie alături de toți preoții și persoanele consacrate, să fie alături de noi toți, așa cum am cerut în rugăciunea de consacrare a Eparhiei noastre Maicii Domnului”. Sunt cuvintele Preasfințitului Vasile, rostite în cadrul omiliei.

Tot despre slujire și mulțumire a vorbit și noul horotonit, părintele Octavian, care, în discursul său, a adus în atenția credincioșilor prezenți întregul colectiv de persoane care i-a marcat parcursul de formare, care a contribuit la creșterea sa întru credință: de la familie, la bunici, străbunici, la preoții din localitatea natală, Bârsana, urmând apoi să amintească dintre preoții să formatorii săi din liceu, facultate și din perioada sa masterat, urmat la Roma.

Parcurs academic și profesional al noului preot

Tânărul Frinc Octavian Dumitru s-a născut la data de 26.10.1978 în Sighetu Marmației, fiind originar din Bârsana. Școala gimnazială a urmat-o în localitatea natală între anii 1985-1993. Simțind încă din fragedă copilărie chemarea la Sfânta Preoție, urmează, între anii 1993-1997 Seminarul Teologic Liceal „Inocențiu Micu Klein” din Cluj-Napoca. După absolvirea seminarului, se înscrie la Institutul Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare și după trei ani, este trimis la Roma spre aprofundarea cunoștințelor teologice, fiind alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma. Între anii 2000-2002, studiază Filosofia la Universitatea Pontificală Gregoriană, iar apoi continuă cu anul integrativ pentru studenții orientali la Institutul Pontifical Oriental (2002-2003). După finalizarea anului integrativ, urmează studiile de Licență în Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană și cele de Masterat în Drept Canonic la Universitatea Pontificală din Lateran (2003-2009). Dup 9 ani de studii strălucite la Roma, în anul 2009, se întoarcere în țară, unde ocupă funcția de Consilier relații publice în cadrul Curiei Arhiepiscopiei Majore, iar din anul 2011 ocupă aceeași funcție în cadrul Eparhiei Greco-catolice de Maramureș, fiind secretarul personal al Preasfințitului Vasile Bizău. Din anul 2010 este Judecător în cadrul Tribunalului Ordinar al BRU, iar din 2015 este Judecător în cadrul Tribunalului Intereparhial de Primă Instanță al BRU. Din anul 2011 este redactor șef al nou înființatei reviste Eparhiale Lumina Credinței. A fost hirotonit diacon la data de 22 august 2016 prin punerea mâinilor Preasfințitului Vasile Bizău. A activat ca și diacon în parohia greco-catolică Sfânta Cruce din Bologna, Italia, fiind în același timp și profesor de religie la Modena, Italia.

Momentan este doctorand în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Este căsătorit cu Ioana Frinc din anul 2015 și împreună au doi copii.

Îl rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să-i dăruiască preoție sfântă!

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.