Vineri, 29 Martie 2024

S-au încheiat cursurile pentru formarea permanentă a clerului din Eparhia de Maramureș

În perioada 2-13 iulie s-au desfășurat, la Baia Mare, cele două serii de cursuri pentru formarea permanentă a clerului din Eparhia de Maramureș. În prima serie, perioada 2-6 iulie, cursurile au fost ținute de părintele Laurențiu Costin de la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Municipiul Satu Mare, iar în cea de-a doua, perioada 9-13 iulie, cursurile au fost ținute de părintele Marius Taloș SJ, superior regional al iezuiților din România.

Într-o atmosferă de bucurie generată de reîntâlnirea și comuniunea de rugăciune, programul cursurilor a început luni, 2 iulie 2018, cu un cuvânt de bun venit rostit de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău.

În fiecare dimineață s-a celebrat Sfânta Liturghie la parohia Sfânta Cruce din Baia Mare, iar după servirea micului dejun, a urmat prima parte cursurilor, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare. În cea de-a doua parte a zilei, după servirea prânzului și momentele de comuniune, a urmat a doua parte a cursurilor după care s-a servit cina la cantina Centrului Universitar.

În Eparhia de Maramureș anul 2018 este dedicat Sfintei Scripturi, având ca temă generală La Școala Cuvântului. În acest context, și cursurile de anul acesta se axează pe această temă a Scripturii.

În prima serie de cursuri, părintele Laurențiu le-a vorbit preoților prezenți de contextul istorico- geografic-arheologic în care să se așeze apariția Sfintei Scripturi. A fost prezentată istoria poporului lui Israel dintr-o perspectivă științifică, arătând totodată modul în care acest popor a fost influențat de diferite culturi pe care le-a întâlnit. Iar aceste influențe se manifestă la nivel de limbă, la nivel de limbaj sacru, la nivel de ritualuri și structuri religioase. După aceea s-a prezentat cuvântul Scripturii ca și creație literară, arătând anumite lucruri specifice literaturii biblice. După ce s-au subliniat aceste dimensiuni ale contextului istoric, cultural și lingvistic, în zilele următoare părintele Laurențiu a vorbit de recunoașterea Bibliei ca și Cuvânt al lui Dumnezeu. Iar această recunoaștere duce la recunoașterea unui canon, la formarea canonului scripturistic. După expunerea canonului biblic s-a trecut la principii de interpretare a bibliei, atât in ambient protestant și mai apoi în comparație cu cel catolic. Acest parcurs catehetic de câteva zile s-a încheiat cu expunerea, din partea părintelui Laurențiu, a unor principii călăuzitoare pentru o atitudine sănătoasă în fața cuvântului Sfintei Scripturi.

În cea de-a doua săptămână a cursurilor, urmând aceeași temă generală, La Școala Cuvântului, părintele Marius Taloș SJ, le-a vorbit preoților prezenți de importanța predicării care trebuie să-l aibă în centru pe Hristos. Pornind de la Sfânta Scriptură ca fiind inima predicării, părintele și-a început cursul prin asemănarea predicării Cuvântului lui Dumnezeu cu două icoane biblice: Drumul lui Isus cu cei doi ucenici spre Emaus și discursul Sfântului Pavel la Areopag. S-au prezentat totodată și diferite modele de predicare în istoria Bisericii și anume: Modelul apocaliptic al Bisericii primare; modelul elenistic al perioadei patristice; modelul roman-catolic medieval; modelul protestant adus de reforma lui Luther și modelul ecumenic. Predicatorii sunt horticultorii Împărăției lui Dumnezeu pe pământ, ei trebuie să încurajeze lucrarea lui Dumnezeu pe pământ, nu să fie doar semănători de vorbe. Este important ca mesajul predicii să fie adaptat nevoilor și nivelului oamenilor. Într-o lume care propune alte valori, alte căi de a găsi fericirea, preotul prin predicile sale trebuie să știe să-l propună mereu pe Dumnezeu care vine în întâmpinarea noastră. Predicatorul trebuie, mai întâi de toate, să dezvolte o mare familiaritate personală cu cuvântul lui Dumnezeu: nu-i este suficientă cunoașterea aspectului lingvistic sau exegetic, care este totuși necesar; el trebuie să se apropie de cuvânt cu o inimă docilă și înclinată spre rugăciune, pentru ca acest cuvânt să pătrundă profund în gândurile și sentimentele sale și să dea naștere unei mentalități noi în sufletul său (EG).

După Sfânta Liturghie de încheiere a cursurilor din acest an, Preasfințitul Părinte Vasile a mulțumit tuturor preoților prezenți, organizatorilor care s-au implicat pentru buna reușita a acestui proiect, dar și preoților și credincioșilor de la parohia Sfânta Cruce care au fost gazda celebrărilor liturgice.

Desfășurarea acestor cursuri, pe perioada verii, constituie totodată și un bun prilej pentru preoți de a-și clarifica anumite probleme cu care se confruntă în parohie, indiferent de ce natură și totodată posibilitatea de a socializa unii cu alții și de a întări legăturile de solidaritate cu preoții din alte protopopiate.

cursuri preoti 01

cursuri preoti 02

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.