Joi, 18 Aprilie 2024

Discursul rostit de către Preasfințitul Vasile Bizău la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017/2018

Luni, 2 octombrie 2017, Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent la festivitatea de deschidere a anului universitar 2017/2018, care a avut loc în Sala de Sport a Centrului Universitar Nord Baia Mare, situat pe Str. dr. Victor Babes, nr 62A. Redăm mai jos discursul integral al Preasfințitului Vasile, rostit în cadrul festivității:

 

Stimate domnule Rector

onorați membri ai prezidiului,

stimați universitari, dragi studenți

 

Un salut cordial tuturor la acest început de an universitar care astăzi se deschide sub auspiciile dorinței de creștere umană și profesională în spirit academic cu tot ceea ce implică parcursul formativ al Universității. 

Aș începe prin a mulțumi domnului Prorector pentru invitația făcută și ocazia-mi oferită, de a fi alături de voi și de a vă însoți cu gândul de rugăciune și invocarea, chiar și tacită a binecuvântării Domnului, izvorul înțelepciunii și al științei. 

Fiecare început de an universitar îmi amintește de importanța pe care o are în viața omului formarea intelectuală, profesională, umană și spirituală și mă transpune cu ceva timp în urmă, pe vremea când eram student și ascultam rostirea solemnă a Rectorului Universității Gregoriana din Roma, care spunea: „deschidem cel de-al 450-lea an de formare al Universității noastre”. În această rostire se făcea simțită mândria nepăcătoasă a unei tradiții culturale universitare, care pune grija față de persoana umană în centrul preocupărilor sale. Omul este chipul și asemănarea lui Dumnezeu și este chemat să-și cunoască originea, demnitatea și destinul.

Spațiul universitar este prin excelență unul deschis cunoașterii, cercetării și înnoirii și permite tuturor dreptul de a avea opinii, apartenență confesională și identitate. Atenția acordată persoanei umane și dezvoltării ei, dezbaterea de idei în respectul dreptului și conștiiței fiecăruia, creează ambientul sănătos al unei societăți libere care se zidește pe valori. Valorile se impun prin ele însele și sunt asumate în libertate, fără constrângeri sau abuz de putere. 

Universitatea este spațiul întâlnirii culturale în diversitatea facultăților care o compun și a specializărilor celor mai diferite spre care se tinde. Toate acestea le putem vedea și percepe ca pe o bogație, dacă ele se susțin reciproc, interacționează și generează interes pentru o creștere armonioasă a omului. 

Chiar dacă nu avem sute de ani de tradiție universitară și nici un parcurs liniar al democrației, grav afectate și chiar suprimate în timpul regimului comunist, putem totuși cladi sănătos pe valorile universale ale adevărului, binelui și frumosului, asumate și promovate de spiritualitatea creștină în cele două milenii ale existenței sale. Aceste valori sunt transcendentale, sunt mereu deasupra noastră și nu pe deplin în posesia noastră și de aceea, rămân mereu în fața noastră pentru a fi însușite. În aceste valori, fiecare se regăsește în primul rând pe sine și apoi fizionomia structurilor din care face parte se luminează, se înseninează și se deschide, fără a deveni oprimantă sau nedreaptă. Nu doar legile și regulamentele reglementează viața unei comunități, ci mai ales căutarea binelui și a adevărului ca o datorie pentru fiecare. 

La început de an universitar, când o nouă filă a vieții fiecăruia așteaptă să fie scrisă, vă doresc tuturor, mult stimați universitari, profesori și studenți, un an binecuvântat cu multe bucurii și împliniri personale, profesionale și comunitare. Domnul să reverse peste toți binecuvântarea, bunăvoința și bunătatea Sa!

 

    

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.