Vineri, 29 Martie 2024

SATU MARE: Sfânta Liturghie Arhierească și lansarea cărții ,,Dr. Vasile Lucaciu - Activitatea culturală și politică”

Duminică, 22 ianuarie 2023, Preasfințitul Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Satu Mare, alături de pr. protopop și paroh Dumitru Roman, pr. Pop Adrian și pr. Fisher Eduard.

Aflându-ne în duminica lui Zaheu, vameșul (Ev. Lc. 19,1-10), în cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre modul în care Isus se raportează la cel pe care toți cei din jurul lui îl consideră un păcătos, îl judecă aspru: „Aici descoperim bunătatea lui Dumnezeu. La Dumnezeu, iubirea nu are măsură, rolul Lui este de a veni să-l caute pe cel pierdut”, explica PS Vasile. „Încă de la începutul Sfintei Scripturi, de la Adam și Eva, vedem cum toate generațiile descoperă cum sunt căutate și iubite de către Dumnezeu”, a punctat Eparhul de Maramureș, aducând în lumină faptul că și când suntem în situația în care suntem condamnați de toți cei din jur, Dumnezeu dorește să vină în casa noastră. Zaheu este luat prin surprindere și se bucură: „Este acea bucurie care îl face pe om să simtă bunătatea e a lui Dumnezeu care ne deschide inima”. „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”, îi spune Isus lui Zaheu, după ce acesta și-a deschis inima și a colaborat. Acest „astăzi” este valabil și în zile noastre, este valabil pentru fiecare dintre noi, a afirmat PS Vasile; „Dumnezeu ne așteaptă și pe noi astăzi, ne invită, ne însoțește, ne ajută”, dacă și noi ne dorim acest lucru.  

Lansarea cărții ,,Dr. Vasile Lucaciu - Activitatea culturală și politică”

La finalul Sfintei Liturghii Arhierești, a avut loc lansarea cărții ,,Dr. Vasile Lucaciu - Activitatea culturală și politică”, scrisă de Adriana Zaharia și publicată la editura „Solstițiu” din Sau Mare. „Vasile Lucaciu a fost, înainte de toate, preot, a fost preot și în această biserică... Apoi a fost om de cultură și politician” , a afirmat domnișoara Adriana Zaharia, explicând cum acesta a fost motivul pentru care a ales să lanseze cartea în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în ziua nașterii părintelui Lucaciu, 22 ianuarie.

Au prezentat:  Domnul profesor dr. Blaga Mihoc, din Oradea, domnul D. Păcuraru, director Informația Zilei, Geoge Vulturescu, poet, redactor șef și fondator al revistei Poesis.

„Putem spune că Vasile Lucaciu, Eroul a Națiunii Române, ne adună împreună pe noi, pe români, indiferent de confesiune. Se vede că Vasile Lucaciu are puterea aceasta, de a ține stindardul viu, de a ține flacăra aprinsă, de ceea ce înseamnă un patriotism luminat”, a  afirmat Preasfinția Sa Vasile. Ierarhul a lăudat cartea nou lansată și munca depusă de autoare, domnișoara Adriana Zaharia, care „oferă încă o perspectivă asupra figurii lui Vasile Lucaciu. Orice apariție editorială este o noutate care îmbogățește. Sperăm că această carte atinge noutatea și completează ceea ce a lipsit până acum în studiile istorice dedicate lui Vasile Lucaciu”, a afirmat Ierarhul.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.