Joi, 28 Martie 2024

SATU MARE: Sfânta Liturghie Arhierească și prezentarea cărții „Vasile Lucaciu - Leul de la Sișești”

Continuând seria de evenimente dedicate Centenarului Pr. Dr. Vasile Lucaciu, duminică, 27 Noiembrie, în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Satu Mare, după Sfânta Liturghie Arhierească (de la ora 10:30) și rânduiala parastasului, a avut loc prezentarea cărții: „Vasile Lucaciu - Leul de la Sișești”, de Tiron Albani. Cartea, apărută sub îngrijirea domnișoarei dr. Adriana Zaharia, este reeditarea cărții publicate de Tironi Albani, contemporan al părintelui Lucaciu, în anul 1936. Ediția din acest an a apărut la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca și are o prefață semnată de Dumitru Păcuraru.

Cartea a fost prezentată de Liviu Marta, Director al Muzeului Județean de Istorie din Satu Mare și Dr. Adriana Zaharia, istoric. Au intervenit: profesorul univ. dr. Dumitru Păcuraru, profesorul univ. dr. Vasile Pușcaș. Preasfinția Sa Vasile Bizău a apreciat evenimentul și a mulțumit tuturor colaboratorilor pentru implicare. Evenimentul a fost moderat de părintele protopop Dumitru Roman.

„Vasile Lucaciu - Leul de la Sișești” poate fi considerată o carte unicat în literatura de popularizare a unui personaj istoric asupra căruia nu există nicio controversă. Viața lui a fost liniară, ca traiectoria unui glonț care pornește spre o țintă pe care scrie „Pentru Unirea Tuturor Românilor”, notează domnul profesor Dumitru Păcuraru în prefața cărții reeditate.

„Cartea aceasta este o biografie romanțată și vă invit să o cumpărați”, a afirmat domnișoara dr. Adriana Zaharia. Ea a apărut în 1936 și respectă toate datele istorice. Cu toate că autorul a luat doar aspectele pozitive ale personajului Vasile Lucaciu, cartea aceasta merită să fie citită și recitită…”, a explicat domnișoara istoric, punctând faptul că Tironi Albani a publicat cartea în perioada interbelică, la Oradea, în același an în care la Satu Mare se ridica prima statuie dedicată Leului de la Șișești. „Cu toții avem roluri în societate. Vasile Lucaciu și-a asumat un rol mesianic, pot spune, și s-a evidențiat în rândul generației sale”, arătând un curaj de neegalat în fața amenințărilor din ultimele luni ale vieții, îndemnând memorandiștii ca „în fața inchiziției să aibă convingerea fermă că trebuie să ne dezrobim de sub jugul străin cu orice preț, aducând chiar jertfa supremă, viața”, așa cum scria într-o scrisoare din martie 1894, trimisă lui Gheorghe Pop de Băsești, adusă în lumina publicului de către Adriana Zaharia.

„Felicit instituțiile sătmărene, în special pe domnul director Dumitru Păcurar pentru toate activitățile și inițiativele din această perioadă, evenimentele din Satu Mare dedicate lui Vasile Lucaciu. Se vede că în Satu Mare este mult mai viu spiritul lui Vasile Lucaciu și aceasta se datorează cu siguranță memoriei și dragostei față de un om în fața căruia se cuvine sa fim cu toții reverențioși”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cadrul discursului rostit la finalul evenimentului.

Într-un context cultural cu totul diferit, valorile și principiile care i-au călăuzit pe luptătorii pentru drepturile românilor rămân valabile și astăzi: „Spiritul de credință, spiritul de slujire, cu patriotismul luminat, care nu este împotriva altora, ci este pentru emancipare și creștere spirituală și libertate a poporului nostru”, a punctat PS Vasile.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.