Vineri, 29 Martie 2024

A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor - explicația logoului

Logoul dorit pentru cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor reia forma eliptică a coloanelor lui Bernini din Piața Sfântului Petru, un loc indicativ pentru excelența Bisericii Catolice și trimite la semnificația sa originară, care este îmbrățișarea primitoare și incluzivă a Bisericii Mame, care este Roma și a episcopului său, față de toți bărbații și femeile de de-a lungul timpului.

Figurile umane care se regăsesc sub cupola, despre care spuneam, precum și crucea care se află deasupra îi reprezintă pe soți, soții, fii, bunici și nepoți. Vor să evidențieze imaginea Bisericii ca ”familie de familii” propusă de către Amoris laetitia (AL 87), în care ”Iubirea trăită în familie este o forță permanentă pentru viața Bisericii (AL 88). Crucea lui Cristos care se înalță către cer precum și zidurile pe care se sprijină par să izvorască din familii, care sunt pietrele autentice ale construcției ecleziale.

În partea dreaptă, deasupra liniei subțiri a coloanei este reprezentată o familie care se află în aceeași poziție cu statuile de pe coloanele din piață. Acestea ne amintesc că vocația la sfințenie este un ideal posibil pentru toți. Ele vor să sublinieze că sfințenia este posibil de trăit în esențialitatea vieții ordinare.

Familia care se află în partea stângă, care apare în spatele liniei coloanei vrea să arate că toate familiile care nu sunt catolice, care sunt departe de credință și în afara Bisericii, privesc din exterior ceea ce se întâmplă în Biserică. Spre acestea comunitatea eclezială privește mereu cu atenție.

Printre altele se observă un dinamism al figurilor care sunt în mișcare spre partea dreaptă. Se mișcă spre exterior. Sunt familii gata să iasă, să fie martore ale unei Bisericii care nu este îndreptată spre ea însăși. Acestea merg în căutarea altor familii cu intenția de a le apropia și de a împărți cu ele experiența milostivirii lui Dumnezeu.

Culorile predominante, galbenul și roșul sunt o trimitere evidentă la stema orașului Romei, printr-o legătură grafică care vrea să exprime o intensă legătură cu comunitatea locală.

Traducere: pr. Felician Tiba

 

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.