Marți, 16 Aprilie 2024

Indulgență plenară pe toată durata lunii noiembrie pentru cei care vizitează un cimitir și se roagă pentru răposați, stabilește Penitențeria Apostolică, prin mandat special al Papei Francisc

DECRET

Anul acesta, în actualele contingențe datorate pandemiei de „covid-19”, indulgențele plenare pentru credincioșii răposați vor fi prorogate pentru toată luna noiembrie, cu adaptarea operelor pioase și a condițiilor pentru a garanta nevătămarea credincioșilor.

Au venit la această Penitenţiarie Apostolică multe implorări ale păstorilor sacri care cereau ca anul acesta, din cauza epidemiei de „covid-19”, să fie comutate operele pioase pentru a obține indulgențele plenare aplicabile sufletelor din purgator, conform normei din Manualul indulgențelor (conc. 29, § 1). Pentru acest motiv Penitenţiaria Apostolică, prin mandat special al Sanctității Sale Papa Francisc, cu plăcere stabilește și decide ca anul acesta, pentru a evita adunări acolo unde ar fi interzise:

  1. indulgența plenară pentru cei care vizitează un cimitir și se roagă pentru răposați chiar și numai mental, stabilită ca regulă numai în zilele de la 1 la 8 noiembrie, poate să fie transferată la alte zile din aceeași lună până la sfârșitul ei. Aceste zile, alese liber de fiecare credincios, vor putea fi și despărțite;
  2. indulgența plenară din 2 noiembrie, stabilită cu ocazia Comemorării tuturor credincioșilor răposați pentru cei care cu pietate vizitează o biserică sau un oratoriu și acolo recită „Tatăl nostru” și „Crezul”, poate să fie transferată nu numai la duminica precedentă sau următoare sau la ziua solemnității tuturor sfinților, ci și la o altă zi din luna noiembrie, la alegerea liberă a fiecărui credincios.

Bătrânii, bolnavii și toți cei care din motive grave nu pot ieși din casă, de exemplu din cauza restricțiilor impuse de autoritatea competentă pentru timpul de pandemie, pentru a evita ca numeroși credincioși să se adune în locurile sacre, vor putea obține indulgența plenară cu condiția ca, unindu-se spiritual cu toți ceilalți credincioși, dezlipiți complet de păcat și cu intenția de a îndeplini imediat ce va fi posibil cele trei condiții obișnuite (spovadă sacramentală, împărtășanie euharistică și rugăciune după intențiile Sfântului Părinte), în fața unei imagini a lui Isus sau a Sfintei Fecioare Maria, recită rugăciuni pioase pentru răposați, de exemplu Laudele și Vesperele de la Oficiul pentru Răposați, Rozariul marian, coronița Milostivirii Divine, alte rugăciuni pentru răposați mai îndrăgite de credincioși, sau se întrețin în citirea meditată a unui din textele evanghelice propuse de liturgia pentru răposați, sau îndeplinesc o faptă de milostenie oferind lui Dumnezeu durerile și suferințele propriei vieți.

Pentru o obținere mai ușoară a harului divin prin caritatea pastorală, această Penitenţiarie roagă cu putere ca toți preoții înzestrați cu facultățile oportune să se ofere cu generozitate deosebită celebrării sacramentului Pocăinței și să administreze Sfânta Împărtășanie bolnavilor.

Totuși, cât privește condițiile spirituale pentru obținerea pe deplin a indulgenței, se amintește să recurgă la indicațiile date deja în nota „Cu privire la sacramentul Pocăinței în situația actuală de pandemie”, dată de această Penitenţiarie Apostolică la 19 martie 2020.

În sfârșit, deoarece sufletele din purgator sunt ajutate de rugăciunile credincioșilor și în special cu jertfa altarului plăcută lui Dumnezeu (cf. Conciliul Tridentin, Sesiunea a XXV-a, decretul De Purgatorio), toți preoții sunt invitați cu putere să celebreze de trei ori Sfânta Liturghie în ziua Comemorării tuturor credincioșilor răposați, conform constituției apostolice Incruentum Altaris, dată de Papa Benedict al XV-lea, de venerată amintire, la 10 august 1915.

Acest decret este valabil pentru toată luna noiembrie. În pofida oricărei dispoziții contrare.

Dat în Roma, din sediul Penitenţiariei Apostolice, la 22 octombrie 2020, comemorarea sfântului Ioan Paul al II-lea

Cardinal Mauro Piacenza, penitenţiar major

Monsenior Krysztof Nykiel, regent

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.