Vineri, 29 Martie 2024

Vineri seara, 27 martie: Rugăciune cu papa Francisc și binecuvântarea „Urbi et Orbi”

Potrivit anunțului făcut de însuși papa Francisc la rugăciunea „Îngerul Domnului” de duminică, 22 martie 2020, Suveranul Pontif a stabilit două momente în care întrega lume să se unească în rugăciune cu intenția stopării virusului universal care se răspândește în toate colțurile pământului. „La pandemia virusului vrem să răspundem cu universalitatea rugăciunii, a compasiunii, a tandreții. Să rămânem uniți”, a afirmat atunci papa.

Primul moment s-a desfășurat miercuri 25 martie, când papa a invitat pe toți oamenii de bună credință să rostească, la miezul zilei, rugăciunea Tatăl Nostru.

Al doilea moment este prevăzut pentru vineri, 27 martie, de la ora 19:00 (ora 18:00 ora Italiei), când papa va prezida un moment de rugăciune pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, cu Piața goală. „Vă invit încă din acest moment să participați cu toții în mod spiritual prin mijloacele de comunicare. Vom asculta Cuvântul lui Dumnezeu, vom înălța rugămintea noastră, vom adora Preasfântul Sacrament, cu care, la încheiere, voi da Binecuvântarea Urbi et Orbi, ce va fi însoțită de posibilitatea de a primi indulgența plenară”, a afirmat Suveranul Pontif. 

Momentul de rugăciune și binecuvântarea poate fi urmărite online aici: https://www.youtube.com/watch?v=ojGaZWm93WU&feature=emb_title

 

Ce este Binecuvântarea Urbi Et Orbi?

Este binecuvântarea pe care papa o împarte către Cetatea Romei și către Lume. Aceasta este dată de către Suveranul Pontif cu ocazia marilor sărbători, de Paști și de Crăciun, dar și în cazuri excepționale, cum este această pandemie cu coronavirus.

 

Ce este indulgența plenară?

Catehismul Bisericii Catolice (1471) definește indulgența astfel „Indulgenţa înseamnă iertarea în faţa lui Dumnezeu a pedepsei vremelnice datorate păcatelor a căror vină este ştearsă deja, iertare pe care credinciosul bine-dispus sufleteşte o obţine în condiţii determinate, prin acţiunea Bisericii, care, în calitate de distribuitoare a răscumpărării, împarte şi aplică, prin autoritatea ei, tezaurul îndestulărilor aduse de Hristos şi de sfinţi”.

„Indulgenţa este parţială sau plenară, după cum eliberează în parte sau în totalitate de pedeapsa vremelnică datorată păcatului” (Paul VI, Const. ap. Indulgentiarum doctrina, Normae 1-3.). Indulgenţele pot fi aplicate celor vii sau celor răposaţi.

 

Cum se obține o indulgență?

Indulgenţa se obţine prin Biserică. În virtutea puterii de a lega şi a dezlega, acordată ei de Isus Cristos, Biserica intervine pentru un creştin şi îi deschide tezaurul meritelor lui Hristos şi ale sfinţilor, ca să dobândească de la Părintele îndurărilor ştergerea pedepselor vremelnice datorate păcatelor. Astfel, Biserica nu vrea numai să-i vină în ajutor acelui creştin, ci şi să-l îndemne la fapte de pietate, de pocăinţă şi de iubire (Cf. Paul VI, loc. cit. 8; Cc. Trid: DS 1835). 

Indulgențele se obțin atunci când credincioșii sunt animați de un sincer și profund sentiment de căință. Credincioșii trebuie să-și mărturisească păcatele, să primească Sfânta Împărtășanie și să se roage la intențiile Sfântului Părinte Papa. Se poate rosti Tatăl Nostru, Născătoare și Crezul. Este de la sine înțeles că trebuie să existe dorința primirii indulgenței.

 

Indulgența în această perioadă de criză

Penitențieria apostolică a publicat vineri, 20 martie 2020, un decret privind posibilitatea, în aceste timpuri de criză din cauza coronavirusului, de a dobândi indulgența plenară și de a primi dezlegări colective de păcate. Inițiativa vine în întâmpinarea unui mare număr de credincioși, bolnavi sau nu, aflați în imposibilitatea de a se deplasa la biserică și de a face o spovadă sacramentală.  

Documentul este semnat de penitențiarul major, cardinalul Mauro Piacenza, și de regentul Penitențieriei, mons. Krzysztof Nykiel.   

Talida Trifoi - Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.