Joi, 28 Martie 2024

Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață: Mesaj către laici și familii, în contextul apariției noului coronavirus

În contextul crizei tot mai răspândite la nivel mondial, cu apariția noului tip de coronavirus, Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață a publicat săptămâna trecută, pe 6 martie 2020, un mesaj către laici și familii:

Dragi frați și surori, viața pe care Dumnezeu ne-a oferit-o, temelia oricărui alt bun, este prețioasă și fragilă în același timp. Experimentăm această bogăție și această limită în fiecare zi, dar mai ales când viața este expusă unei amenințări în dimensiunile ei spirituale și trupești, individuale și sociale. În aceste momente vedem cum o umbră crește la orizont, ce întunecă o parte din reflexia luminii divine ce strălucește în viața noastră. Frica de pericol ne asaltează și inimile noastre sunt neliniștite. Dar cum putem uita cuvintele lui Isus? El ne liniștește spunând: „Nici o [vrabie] nu cade pe pământ fără știrea Tatălui vostru. Vouă însă vă sunt numărate toate firele de păr de pe cap. Așadar, nu vă temeți! Voi valorați mai mult decât multe vrăbii” (Mt 10,29b-31).

Viața omului are o mare valoare în ochii lui Dumnezeu. Dacă, în anumite circumstanțe, ceva atentează la sănătatea și însăși viața multor persoane, și poate chiar a noastră, nu trebuie să ne simțim singuri în fața acestui dușman. Precum în aceste luni, când un nou virus se răspândește în multe părți ale lumii, capabil să infecteze grupuri și populații întregi foarte repede, provocând o boală contagioasă numită Covid-19. La multe persoane provoacă afecțiuni minore, în timp ce altora le provoacă suferințe grave și, într-un număr foarte limitat de cazuri, poate duce chiar la moarte.

Suntem chemați cu toții să înfruntăm această criză medicală internațională cu seriozitate, seninătate și curaj, cu disponibilitatea de a face sacrificii privind stilul nostru de viață zilnic pentru binele comun: binele nostru și al tuturor. Fiecare este chemat să își facă partea sa de datorie, dar nu numai atât: avem protecția lui Dumnezeu, Care ne veghează pe fiecare dintre noi cu iubire de Tată, precum și bărbați și femei care împărtășesc cu noi calea vieții și a solidarității în prezent și în viitor. Biserica dorește și ea să fie aproape de orice persoană afectată de Covid-19, de familiile și de prietenii lor, de personalul medical și de asistența publică ce oferă îngrijiri, și de cercetătorii care caută un remediu pentru această boală.

Ca dicaster al Sfântului Părinte responsabil de îngrijirea pastorală a laicilor, familiei și vieții, dorim să transmitem – în acest moment dificil – celor care au fost afectați de Covid-19 sau care se simt amenințați de această infecție virală, apropierea, afecțiunea și rugăciunea noastră. Laicilor care lucrează ca medici, asistenți, celor din linia întâi și cercetătorilor științifici, angajați să atenueze suferința și anxietatea cauzată de această boală contagioasă și să descopere forme eficiente de tratament pentru ea, le mulțumim pentru generozitatea dedicării și îi încurajăm să investească cele mai bune energii și talente intelectuale pe care Dumnezeu le-a dăruit lor, pentru această cauză bună.

Am dori să adresăm un gând special familiilor, care sunt chemate, cu iubire și cu un simț al responsabilității, să se ocupe de însoțirea membrilor afectați de Covid-19 sau să aibă grijă de persoanele în vârstă care nu pot pleca de acasă din cauza riscului de contaminare, de cei mai vulnerabili din cauza unor boli preexistente și de copiii care trebuie să stea acasă, în loc să fie la școală, din motive de sănătate. Este o sarcină apăsătoare, în special pentru familiile care trăiesc în locuri din lume ce sunt sărace în termeni de resurse economice și de asistență socială, dar și pentru cele în care soțul, soția sau alți membri ai familiei riscă să își piardă locul de muncă din cauza consecințelor epidemiei asupra producției, comerțului, transportului, educației și a altor activități civile.

În aceste circumstanțe dificile, comuniunea de iubire dintre soți, părinți și copii este o resursă prețioasă pentru întreaga societate și pentru fiecare persoană ce riscă să experimenteze singurătatea. Singurătatea este o suferință a persoanei care, în cazul pericolului de a contracta o boală, se adaugă la boala fizică provocată de boală. „Nu este bine ca omul să fie singur” (Geneză 2,18) – viziunea înțeleaptă a lui Dumnezeu Creatorul în conceperea relației conjugale dintre bărbat și femeie își dezvăluie tot adevărul chiar și în situația provocată de răspândirea unui infecție grave pentru cei afectați și pentru relațiile sociale între toți cetățenii. Într-adevăr, în aceste condiții, familia poate deveni o resursă, o forță care conduce și răspândește sentimentul de responsabilitate, de solidaritate, de tărie și de prudență, de comuniune și de ajutor reciproc în situațiile dificile.

Dicasterul este alături de Papei Francisc, care își exprimă „apropierea față de cei bolnavi de coronavirus, față de asistenții medicali care îi îngrijesc, de autoritățile civile și de toți cei implicați în asistarea pacienților și oprirea infecției” (audiența generală din 13 februarie 2020) și vă îmbrățișează pe fiecare dintre voi, dragi laici și familii, cu semnul unității și al păcii între toți oamenii, adică cu semnul Crucii Domnului nostru Isus Cristos.

Sursa:  www.catholica.ro

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.