Vineri, 19 Aprilie 2024

130 de studenți catolici s-au rugat la icoana din Peleș

În zilele 7-9 februarie, s-a desfășurat la Satu Mare cea de a 12-a Întâlnire anuală a Studenților Catolici din Bazinul Carpatic, coordonată de capelanii universitari. Motto-ul întâlnirii “respirăm cu cei doi plămâni” și-a propus să redea îndemnurile Sfântului Ioan Paul al II-lea: „Biserica trebuie să respire cu cei doi plămâni ai săi: oriental și occidental”. 

Inspirați de acest moto, au participat la întâlnire 130 de studenți greco-catolici și romano catolici din țară, dar și de peste hotare, din Ungaria (Budapesta, Szeged, Miskolc, Szombathely, Győr și Nyíregyhaza).

„Anul 2020 este unul special, căci pentru prima dată s-a organizat această întâlnire într-o localitate care nu este centru universitar”, ne spune Pallai Béla, paroh greco-catolic de Peleș.

Programul a început vineri 7 februarie, cu o cină oferită de Uniunea Femeilor Sfânta Prisca (Eirene) a dinastiei Arpadiene, în subsolul bisericii greco-catolice maghiare Sfântul Nicolae, după care a urmat prezentarea grupurilor. Parohul gazdă, protopopul onorific Pallai Adalbert, i-a invitat pe studenți în biserică, le-a prezentat un scurt istoric al bisericii și a urmat rugăciunea Paraclisului. Fiecare participant a primit broșura evenimentului și o emblemă cu logoul programului. Grupurile au fost însoțite de 8 preoți, doi diaconi și două călugărițe. 

În ziua următoare, PS Eugen Schönberger (episcop romano-catolic de Satu Mare) a rostit un cuvânt de învățătură referitor la textele liturgice din ziua respectivă: “Studenții trebuie să urmeze înțelepciunea adevărată, care nu este altcineva decât Isus Cristos. El ne cheamă la un loc, să ne reîncărcăm. Acesta este motivul pentru care ne-a întrunit acum, ca să-i ajute pe toți participanții ca să-și găsească vocația în locurile lor natale și așa să-și slujească familiile, Biserica și comunitatea”, a afirmat Excelența Sa. Studenții au cântat cântece religioase și au sărutat moaștele Sfântului Nicolae.

Sâmbătă, părintele Pallai Béla s-a făcut gazdă pentru grupul de tineri și l-a primit în parohia Peleș, unde le-a prezentat biserica greco-catolică și iconostasul, recent restaurat și binecuvântat de PS Vasile Bizău. Fiecare student a putut atinge cunoscuta icoană din Peleș, care datează din anii 1700, rostindu-și fiecare rugăciunea personală. În biserica plină de studenți, au răsunat cântecele mariane. Studenții au vizitat Muzeul Parohial, iar Asociația Femeilor Sfânta Ana din localitate le-a oferit o masă, dar și un mic spectacol prezentat de ansamblul de dansuri populare. După masă, studenții au vizitat orașul Satu Mare, palatul episcopal, și seara au participat la un bal, unde au luat și cina.  

Duminică au participat cu toții la Sfânta Liturghie romano-catolică, oficiată la Biserica Maicilor, unde omilia a fost rostită de doi preoți. Această predică a fost rostită de capelanul universitar Dr. Pákozdi István și diaconul medic chirurg Dr. Egri László. În încheiere, episcopul Schönberger i-a invitat pe studenți la o masă festivă.

„Cele trei zile petrecute la Satu Mare le-au oferit studenților amintiri de neuitat”, ne spune cu bucurie părintele Pallai Béla.

Biroul eparhial de presă

  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.