Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

S-a desfășurat la mănăstirea Prilog întâlnirea anuală a Reuniunii Mariane din Satu Mare și Oaș

Vineri, 7 august 2020, s-a desfășurat la mănăstirea baziliană din Prilog întâlnirea anuală a Reuniunii Mariane din Protopopiatele Satu Mare și Oaș.

Întâlnirea a cuprins momente de rugăciune comunitară, de meditație personală, dar și momente de comunicare și împărtășire privind mersul asociației și rolul pe care aceasta îl are în parohii și în societate.

În prima meditație, ținută la finalul Sfintei Liturghii, părintele Protopop Iacob Feier a explicat tocmai acest aspect, prezentând un istoric al asociației, făcând referire la perioada de la înființarea sa și până în anul 1948 și vorbind despre activitatea sa bogată din acele vremuri. A vorbit despre virtuțile Mariei, punând accent pe virtutea umilinței și a explicat modul în care Maria, prin umilința sa, ne-a adus mântuirea. Vorbind despre tăcere, părintele a afirmat: „Tăcerea permite omului să între în interiorul său pentru a vedea ceea ce nu este conform voinței lui Dumnezeu, pentru a reflecta și a se ridica”.

În cadrul celei de-a doua meditații, părintele Radu Huton a vorbit despre locul minunat în care se desfășoară întâlnirea, mănăstirea Prilog, pe care l-a numit „loc binecuvântat, în care tot omul se simte atât de bine”. A făcut o descriere a activității unchiului Mihai, a modului în care acesta „știa să-i aducă pe oameni la Dumnezeu”. Părintele, folosindu-se de exemple din cartea „Vitamine pentru suflet”, a vorbit despre iubirea pentru aproapele și despre modul în care Dumnezeu se relaționează cu omul, trimițându-i vitamine la timp pentru a se hrăni și a se întoarce la El.

După rugăciunea Paraclisului, în cea de-a treia meditație, pr. Fodoruț Florin, folosind textul evangheliei de la Paraclis, a vorbit despre iubirea Mamei Cerești pentru fiecare creatură: „Așa cum un copil se simte bine în brațele mamei lui și este bucuros, nu are nicio grijă, se simte ocrotit, tot așa, fiii Mariei se simt bine când sunt în comuniune cu Preasfânta Fecioară prin rugăciune, meditație, cântări devoționale aduse ei”.

La final a avut loc un moment de împărtășire, concluzii și mulțumiri adresate preoților și participanților și rugăciunea de mulțumire la Icoana Maicii Domnului și la mormântul Unchiului Mihai.

Astfel de întâlniri se organizează anual și nunt binevenite, deoarece oferă membrilor Reuniunii Mariane ocazia de a se ruga împreună și a discuta probleme administrative și modul în care decurg activitățile asociației. Sunt întâlniri în care se trasează și linii pentru viitor, modul în care asociația își propune să activeze în următorul an, ca sprijin al Bisericii și al societății.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.