Joi, 25 Iulie 2024

„Cardinalul” – Avanpremieră la Satu Mare, pe 24 noiembrie

Cardinalul, un film semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma, vine la Satu Mare pe 24 noiembrie. Filmul va fi proiectat de la ora 17:00 la ora 19:00 la Teatrul de Nord, Str. Horea nr. 3-5, Satu Mare.

Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Rolul lui Iuliu Hossu este jucat de actorul Radu Botar, iar alături de el joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor.

Sinopsis: În anii ’50, conducătorii bisericii Greco-Catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul  Iuliu Hossu care prin curaj și verticalitate devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

La finalul proiecției va avea loc o sesiune de Q&A la care vor participa regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar.

Sursa: https://www.facebook.com/events/390963625188393/

 

  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.