Vineri, 19 Aprilie 2024

Pelerinaj la Cărbunari și Gherla

Duminică, 29 mai a.c., credincioșii din Eparhia de Maramureș s-au unit miilor de pelerini care s-au strâns din toate Eparhiile Greco-Catolice din România pentru a se ruga împreună cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii. Pelerinajul a fost organizat la inițiativa Preafericitului Lucian Mureșan „pentru a primi binecuvântarea Fecioarei Săracilor și a ne bucura de harurile deosebite ale trecerii prin Poarta Sfântă a Catedralei de la Blaj în acest An Jubiliar” (din Circulara trimisă de Cardinal tuturor Eparhiilor Greco-Catolice din țară). Astfel, obișnuitul pelerinaj anual închinat Maicii Domnului de la Cărbunari a devenit în acest an unul național și i-a adunat în rugăciune și meditație pe credincioșii, episcopii și preoții veniți de pretutindeni aici, sub scutul Fecioarei Săracilor, la Capela construită după modelul celei de la Banneux din Belgia. Capela de lângă Blaj a fost construită și sfințită în anul 1938 și aici s-au organizat pelerinajele de primăvară până în anul 1948, când Biserica noastră a intrat în ilegalitate. Au fost reluate apoi în anul 1990, de către părintele Bernard, călugăr asumpționist.

Din Baia Mare, au pornit dis de dimineață șaptezeci de persoane, alături de părintele vicar general Cristinel Albu, părintele Mircea Indrea și părintele Iacob Talpoș. Au fost prezenți și reprezentanți ai Reuniunii Mariane, precum și reprezentanți ai Asociației AGRU (însoțiți de pr. Simion Mesaroș). Acolo au avut bucuria de a se întâlni cu preasfințitul Vasile Bizău, Ierarhul Eparhiei de Maramureș. Au participat, începând cu ora 10.00 la Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată la Sanctuarul din Cărbunari, de către PS Claudiu Pop, PS Virgil Bercea, PS Vasile Bizău, PS Mihai Frățilă și un sobor de aproximativ cincizeci de preoți.

Parastas pentru Episcopul Alexandu Rusu, la Gherla

Pe drumul de întoarcere dinspre Cărbunari, credincioșii maramureșeni, alături de Arhiereul lor au făcut un popas la Gherla, pentru a se ruga la mormântul primului Episcop al Eparhiei de Maramureș, trecut la Domnul pe data de 9 mai 1963, în închisoarea de aici. Astfel, odată ajunși la Gherla, aceștia s-au îndreptat, însoțiți de părintele protopop de Gherla, Alexandru Hruban, spre cimitirul în care a fost îngropat de către forțele de securitate, fără vreun oficiu religios, Episcopul greco-catolic al Maramureșului, Alexandru Rusu. Aici au celebrat rugăciunea parastasului și au meditat la soarta celui care a pus bazele Eparhiei noastre și care și-a apărat credința cu prețul vieții, nelăsându-se descurajat de amenințările ce-i veneau din afară. Pentru el și pentru toți ceilalți episcopi martiri, întreaga Biserică greco-catolică din România de roagă de ani de zile pentru a fi ridicați, ca fericiți, la cinstea altarelor.

„Am reușit în ultimii ani să venim an de an, în ultima sâmbătă a lunii mai, în acest loc ca să ne întâlnim cu Preasfințitul Alexandru și să-i cerem binecuvântarea ca să ducem și noi mai departe mesajul de iubire al lui Hristos, în răbdare și fidelitate... Chiar dacă au trebuit să treacă prin această mare strâmtoare a suferinței și a închisorii, speranța lor (a martirilor Bisericii) nu s-a stins; nu s-a stins nici odată cu moartea lor, ci ea continuă prin cei care au venit după ei, continuă prin noi și va continua și după noi, după ce nu vom mai fi... Asta pentru că Spiritul lui Dumnezeu ține mereu flacăra aprinsă și atinge sufletele oamenilor ca să păstreze vie memoria”, a spus preasfințitul Vasile în scurtul său cuvânt de învățătură rostit la mormântul episcopului Rusu.     

După o zi plină de liniște și pace sufletească, pelerinii maramureșeni s-au îndreptat spre casele lor, cu speranța în suflet și întăriți în credință și virtuți.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.