Joi, 28 Martie 2024

Zece ani de la conferirea demnității de Cardinal Preafericitului Părinte Lucian

Vineri, 18 februarie 2022, se împlinesc zece ani de la conferirea demnității de Cardinal Preafericitului Părinte Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Preafericitul Lucian Mureşan devenea astfel cel de-al treilea cardinal român al Bisericii Catolice, după Fericitul Iuliu Hossu, creat cardinal „in pectore” la 28 aprilie 1969, de către papa Paul al VI-lea, și Cardinalul Alexandru Todea, ridicat la această demnitate la 28 iunie 1991, de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, marchează cei zece ani de cardinalat ai Preafericitului Părinte Lucian Mureșan printr-o celebrare liturgică, oficiată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, vineri, 18 februarie, începând cu ora 8:00. Evenimentul va fi transmis în direct prin intermediul canalului YouTube Radio BLAJ TV ONLINE și Maria TV.

Anunțul privind conferirea demnității de Cardinal Preafericitului Părinte Lucian Mureșan a fost făcut în data de 6 ianuarie 2012, de către Papa Benedict al XVI-lea. Sfântul Părinte anunța atunci numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care proveneau din diferite părți ale lumii. Despre Cardinalul Lucian, Suveranul Pontif declara: „Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat episcop, care își desfășoară slujirea de păstor şi părinte al unei Biserici”.

Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și-a primit însemnele de cardinal în data de 18 februarie 2012, la Vatican, în cadrul Consistoriului Ordinar Public, din Bazilica „Sfântul Petru”, alături de ceilalți 21 de noi cardinali ai Bisericii Catolice. La momentul liturgic indicat, fiecare cardinal a urcat la altarul Confesiunii Sfântului Apostol Petru, unde a primit bereta roșie, simbol al dăruirii până la vărsarea sângelui din dragoste față de Biserică, inelul de cardinal, având încrustate figurile Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și o stea ce o reprezintă pe Maica Domnului, precum și decretul de numire, continuând numele bisericii al cărei titular devenea noul cardinal și care pentru Preafericitul Lucian este biserica „Sfântului Atanasie” de la Roma.

Cardinalul Lucian declara atunci că „această demnitate reprezintă un semn al recunoașterii importanței Bisericii Române Unite și a rolului ei în formarea conștiinței naționale și în promovarea valorilor creștine în sânul neamului nostru. (…) Această numire consider că este adresată în primul rând jertfei martirilor și a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele prețul fidelității față de Cristos și față de Biserica Sa.”

Evenimentele din urmă cu zece ani au însuflețit puternic comunitatea greco-catolică românească. În după-amiaza aceleiași zile, Cardinalul Lucian a primit, în foaierul Aulei „Paul al VI-lea” din Vatican, și a binecuvântat sutele de credincioși veniți cu acest prilej din România, din toate eparhiile greco-catolice, precum și din diaspora. Sute de pelerini din Blaj și din țară au ținut să participe la acest moment deosebit al Bisericii Române Unite, alături de oficialități locale, județene, naționale și de reprezentanți ai Statului Român în Italia. Seara a fost organizată, la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, o recepție oferită în cinstea noului Cardinal român, iar Preafericitul Cardinal Lucian le-a mulțumit, cu această ocazie, autorităților prezente și tuturor invitaților.

Manifestările de la Vatican au continuat duminică, 19 februarie 2012, când Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica „Sfântul Petru” împreună cu noii cardinali. Tot atunci, în cadrul rugăciunii „Angelus”, Sfântul Părinte s-a adresat sutelor de pelerini prezenți la Roma pentru această sărbătoare, rostind în limba română: „Salut pelerinii de limbă română veniți la Roma pentru Consistoriu. Rugăciunea la Mormintele Apostolilor să vă întărească credința și entuziasmul de a vesti Evanghelia”.

Luni, 20 februarie 2012, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Papa Benedict al XVI-lea a acordat o audiență generală noilor Cardinali şi tuturor pelerinilor veniți din întreaga lume în Cetatea Eternă, pentru acest eveniment. Cardinalul Lucian i-a mulțumit Sfântului Părinte pentru această mare onoare acordată Bisericii Greco-Catolice şi României, oferindu-i în dar o icoană a Bunului Păstor.

Papa Benedict al XVI-lea, adresându-se Întâistătătorului Bisericii Române Unite și credincioșilor prezenți, a rostit din nou în limba română următoarele cuvinte: „Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureșan și pe voi toți, credincioși din România, care ați dorit să vă strângeți în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român și Patria voastră, legată acum și mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susțină mereu”.

Ajuns la venerabilă vârstă de 90 de ani, Cardinalul Lucian a cunoscut atât perioada de persecuție a Bisericii Greco-Catolice, cât și cea de recunoaștere și revigorare spirituală după 1990. Din cauza confesiunii sale greco-catolice, Cardinalul Lucian a fost exmatriculat, la presiunea autorităților comuniste, din Facultatea de Teologie Romano-Catolică și și-a desfășurat activitatea de preot în clandestinitate timp de 25 de ani. Deoarece a rămas fidel Bisericii Romei, Cardinalul Lucian a fost persecutat de autorități până la căderea regimului comunist, în 1989. Deși a urmat școala de ofițeri de aviație, a fost trimis, pe durata stagiului militar, la detașamentul de muncă de la Bicaz, la construcția primei hidrocentrale din țară. Și-a găsit apoi greu un loc de muncă, fiind nevoit să lucreze ca muncitor necalificat, mai întâi într-o carieră de piatră, iar apoi la Drumuri și Poduri, până la pensionare, în 1990.

După evenimentele din decembrie 1989, Cardinalul Lucian a fost numit Episcop de Maramureș în martie 1990, iar din data de 4 iulie 1994 a devenit Arhiepiscop al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. În timpul păstoririi Sale, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost ridicată la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră (2005), a fost început și finalizat procesul canonic de beatificare a celor șapte Episcopi Martiri greco-catolici. A susținut demersurile pentru aducerea în țară, de la Roma, a rămăşițelor pământești ale Episcopului Ioan Inocenţiu Micu în Catedrala Blajului, ctitorită de acesta. Tot în timpul arhipăstoririi Cardinalului Lucian a avut loc istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în România, în zilele 7-9 mai 1999. Dar momentul culminant ca Întâistătător al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, l-a reprezentat vizita istorică a Papei Francisc la Blaj, în data de 2 iunie 2019, când Sfântul Părinte a oficiat, împreună de Preafericirea Sa, pe Câmpia Libertății, Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici români, martiri în timpul regimului comunist din țara noastră.

Prin viața oferită lui Cristos și Bisericii Romei, Cardinalul Lucian este un vrednic urmaș al figurilor celor mai reprezentative din Biserica Română Unită cu Roma, Episcopi, Corifei ai Școlii Ardelene, generația 1848 și cea a Marii Uniri, până la cea a Fericiților Episcopi martiri în timpul regimului comunist.

Întru mulţi şi binecuvântați ani, Preafericite Părinte Cardinal Lucian!

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.