Joi, 28 Martie 2024

Pe data de 18 februarie 2012, Preafericitul Lucian Mureșan devenea Cardinal, titular al bisericii Sfântului Atanasie din Roma

Au trecut opt ani de când întreaga Biserică Greco-Catolică, dar și întreaga țară au primit cu bucurie vestea de a avea un nou cardinal ales de către Sfântul Părinte Papa, în persoana Preafericitului Părinte Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Anunțul alegerii sale, alături de alți 21 de cardinali care proveneau din diferite colțuri ale lumii, a fost făcut de către Papa emerit Benedict al XVI-lea, la finalul Sfintei Liturghii de pe data de 6 ianuarie 2012.  "Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat episcop, care îşi desfăşoară slujirea de păstor şi părinte al unei Biserici", anunța Papa Benedict, referindu-se la Mitropolitul Lucian Mureșan.

Crearea sa ca și cardinal s-a înfăptuit pe data de 18 februarie 2012, în cadrul Consistoriului Ordinar Public, ce s-a desfășurat în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.

La eveniment a participat întreg Episcopatul Greco-Catolic din România, dar și sute de credincioși din țară și din diaspora.

„Această demnitate reprezintă un semn al recunoaşterii importanţei Bisericii Române Unite şi a rolului ei în formarea conştiinţei naţionale şi în promovarea valorilor creştine în sânul neamului nostru… Această numire consider că este adresată în primul rând jertfei martirilor şi a întregii noastre Biserici, care au plătit cu sângele preţul fidelităţii faţă de Cristos şi faţă de Biserica Sa”, a afirmat Preafericitul Lucian Mureșan la aflarea deciziei Sfântului Părinte de a fi creat cardinal.

Cardinalul Lucian Mureșan este al treilea cardinal român, după Iuliu Hossu (1969) şi Alexandru Todea (1991). Cardinali sunt strânși colaboratori ai Papei, mărturisitori ai lui Cristos și ai Evangheliei Sale, pe întreg ținutul pământului. Atunci când este creat, fiecare cardinal devine titular al unei biserici din Roma. Preafericitul Cardinal Lucian este astfel titular al bisericii Sfântului Atanasie din cetatea eternă.

Biroul eparhial de presă

  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.