Marți, 28 Ianuarie 2020
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

Duminică, 2 februarie 2020, de Sărbătoarea Întâmpinării Domnului, se va sărbători, la biserica Sfânta Maria din Baia Mare, Ziua Vieții Consacrate. 

Programul de desfășurare al sărbătorii este următorul:

  • Sâmbătă, 1 februarie, de la ora 18:00, va avea loc o seară de rugăciune constând în vecernia Sărbătorii, urmată de adorație Euharistică
  • Duminică, 2 Februarie, de la ora 10:00, se va celebra Sfânta Liturghie Arhierească, la care vor participa Congregațiile și Ordinele religioase din Eparhia Greco Catolică de Maramureș și Dieceza Romano Catolică de Satu Mare.

Ajunsă la a 24 -a ediție, ziua dedicată persoanelor consacrate a fost instituită de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1997 și reprezintă un moment în care călugări și călugărițe din toată lumea se întâlnesc spre a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru harul vocației lor, dar și pentru a cere, prin rugăciune, noi vocații de viață consacrată, care să reînnoiască fața Bisericii, persoane care să vestească bucuria Evangheliei și iubirea lui Dumnezeu.

Biroul eparhial de presă

 

 

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, are doi episcopi noi: Părintele Ioan Bot și Părintele Cristian Dumitru Crişan. Comunicatul a apărut astăzi, 22 ianuarie 2020, pe site-urile oficiale de informare ale Bisericii Catolice din România: www.bisericaromanaunita.ro și www.bisericacatolica.ro.

În comunicat este specificat și faptul că Părintele Călin Ioan Bot a fost ales Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, iar Părintele Cristian Dumitru Crişan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș.

Redăm mai jos întreg comunicatul oficial:

 

Sfântul Părinte și-a dat acordul cu privire la alegerea canonică făcută de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin care Părintele Călin Ioan Bot și Părintele Cristian Dumitru Crişan au fost aleși Episcopi.

Părintele Călin Ioan Bot a fost ales Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, atribuindu-i Scaunul episcopal titular de Abritto, iar Părintele Cristian Dumitru Crişan a fost ales Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, atribuindu-i Scaunul episcopal titular de Abula.

Părintele Călin Ioan Bot

S-a născut pe data de 24 iulie 1970 în localitatea Surduc, județul Sălaj. Între 1991-1995 a studiat Teologia la Cluj-Napoca.

Pe 10 septembrie 1995 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla.

Între 1995-2000 a fost numit director educativ în cadrul Institutului Teologic Greco-Catolic „Sf. Ioan Evanghelistul”, Cluj-Napoca, iar între 2000-2002 și 2005-2017 a fost numit Rector al aceluiași Institut.

Trimis la Roma, a urmat între 2002-2003 Cursul de Formarea Formatorilor din Seminarii organizat de Congregaţia pentru Educaţia Catolică în colaborare cu Institutele de Spiritualitate şi Psihologie din cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma.

Între 2003-2005 a urmat cursurile de Masterat în Spiritualitate în cadrul Institutului de Spiritualitate al Universităţii Pontificale Gregoriana, Roma, finalizat cu lucrarea: „Gratuitatea iubirii lui Dumnezeu pornind de la tratatul De Trinitatea Sf. Augustin”.

În anul 2017 a fost numit Protosincel (Vicar General) al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Pe lângă direcţiunea spirituală şi activităţile  didactice în cadrul Liceului Seminarial Inochentie Micu, Cluj-Napoca, a fost consilier eparhial pe probleme de învăţământ-formare în cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Părintele Cristian Dumitru Crișan

S-a născut pe data de 11 octombrie 1981 în localitatea Sântu, județul Mureș. Între 2000-2003 a studiat Teologia la Blaj.

Trimis la Roma, în anul 2007 a obținut Bacalaureatul în Teologie la Ateneul Pontifical „Sant’Anselmo”.

Pe 11 mai 2008 a fost hirotonit preot, fiind încardinat în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș.

În anul 2010 a obținut Licența în Drept Canonic la Institutul „Utriusque Iuris” al Universității Pontificale a Lateranului, iar în 2012 a obținut Doctoratul în cadrul aceleiași Universități.

În anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Paris și Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franța. În 2013 a fost numit Notar al Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România. În 2014 a fost numit Apărător al legăturii în Tribunalul Provincial de Primă instanță al Arhiepiscopiei de Paris, iar în anul 2016 a fost numit Judecător al aceluiași Tribunal.

Între 2016-2017 a urmat cursurile de Masterat la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Institutului Catolic din Paris, obținând Diploma de Master II în co-tutelă cu Universitatea „Paris IV Sorbona”.

În 2018 a obținut Certificatul „Emouna - l'amphi des religions” la Institutul de Științe Politice din Paris. 

Pe data de 9 aprilie 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit în funcția de Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator național pentru pastorația greco-catolicilor români din Italia de către Consiliul Permanent al Conferinței Episcopale Italiene.

Le urăm celor doi Episcopi aleși muncă rodnică și multe binecuvântări de la Dumnezeu în misiunea care le-a fost încredințată!

Biroul eparhial de presă

 

 

 

S-au scurs 168 de ani de la nașterea marelui preot greco-catolic Vasile Lucaciu. Cel care a fost numit „Leul din Șișești”, fiind recunoscut ca aprig luptător pentru emanciparea românilor din Transilvania, s-a născut în localitatea Apa (județul Satu Mare), pe data de 21 ianuarie 1852. Ne-a lăsat moștenire monumentala biserică pe care a numit-o „A tuturor românilor”, din localitatea Șișesti, jud Maramureș, dar și un set de valori spirituale, culturale, politice și sociale, la care putem cu toții să apelăm atunci când suntem în cumpănă.

Onestitatea, curajul, dorința de unitate și rezistența în fața unui regim politic ostil sunt doar câteva dintre atributele care conturează personalitatea părintelui Vasile Lucaciu. Toate acestea, alături de multe documente și imagini care redau viața și activitatea socială, politică, pastorală și culturală, au fost prezentate în albumul omagial „Părintele Dr. Vasile Lucaciu”, lansat cu un an în urmă de către Departamentul pentru Cultură din cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș. Albumul se poate achiziționa de la sediul Episcopiei greco-catolice (str. Vasile Lucaciu 50, Baia Mare), de la biroul contabilitate.

Biroul eparhial de presă

 

 

Marți, 24 Decembrie 2019 00:00

Pastorală Crăciun 2019

 craciun 2019

SCRISOARE PASTORALĂ

a Preasfințitului părinte Vasile

Naşterea Domnului 2019

 

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe,

persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor iubitori de Dumnezeu

 

Nu vă temeți. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare,

care va fi pentru tot poporul; că vi s-a născut azi Mântuitor,

Care este Hristos Domnul. (Lc. 2,10-11) 

Sâmbătă, 21 Decembrie 2019 00:00

Părintele Ioan Călin Bot a trecut la cele veșnice

În urma unei crâncene lupte, dusă ani de zile cu o boală necruțătoare, părintele Ioan Călin Bot a trecut la Domnul în seara zilei de 20 decembrie 2019. 

Slujba de înmormântare va avea loc luni, 23 decembrie, în biserica greco-catolică din Copalnic Mănăștur. De la ora ora 11:00, va începe Sfânta Liturghie, iar de la ora 12:00, oficiul înmormântării. 

Slujba Parastasului se va oficia duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, în aceeași biserică.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l primească în casa Sa, alături de cei drepți!  

Biroul eparhial de presă

 

Filmul „Cardinalul”, semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu va fi proiectat joi, 23 ianuarie 2020, de la ora 18:00, la Teatrul Municipal din Baia Mare. Biletele se pot cumpăra online de aici, la prețul de 12 Ron. 

Filmul a fost un succes în orașele în care a fost proiectat până acum și a venit acum rândul Maramureșului să se facă gazdă acestei pagini din istoria Bisericii Greco-Catolice, ferm opozant al regimului comunist, prin arhierei de mare însemnătate, drepți și iubitori de dreptate.

„De multe ori m-am gândit că Iuliu Hossu de acolo de sus ne urmărește. Uneori aveam senzația că este foarte aproape de noi”, a afirmat regizorul Nicolae Mărgineanu într-un interviu publicat pe 6 noiembrie 2019, semnat Emilia Chebac.

,,În filmul Cardinalul, inspirat din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu am avut ocazia să urmăresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918, la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și „temnița elitelor”, unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți, au plătit cu viața. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani în domiciliu forțat, până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă! Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe şi un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată şi pe care, din păcate, unii o vor uitată”, a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

Întrebat, în cadrul conferinței de presă ținută pe data de 16 noiembrie 2019, la Episcopiei Greco-Catolice din Cluj, despre cum i-a venit ideea acestui film, regizorul a afirmat: “Prima încercare de a face un scenariu a fost în urmă cu 11 ani, după ce citisem cartea de Memorii a Episcopului Iuliu Hossu, care m-a impresionat. Am rămas profund impresionat de vizita trimisului Papei, Giuseppe Cheli, din 1969, foarte bine redată și m-am simțit bine ca român să văd un astfel de exemplu din partea unui prelat. Foarte puțini în situația lui ar fi procedat la fel: foarte frumos a spus că el rămâne aici între credincioși (deși ar fi putut merge definitiv la Roma), așa cum a fost păstorul turmei întreaga lui viață”.

Cât despre Radu Botar, actorul care interpretează rolul principal, acesta afirmă, într-un alt interviu semnat Emilia Chebac: „Mă emoționează să văd cum lacrimile de durere de la începutul filmului se transformă, spre final, în lacrimi de bucurie. În asta constă forța „Cardinalului” să vezi că la final sclipește lacrima fericirii”.

„Cardinalul” este semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma. Rolul Episcopului Iuliu Hossu este interpretat de actorul Radu Botar, alături de care joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor. Filmul rulează în această perioadă în aproape toate oreșele din țară. Pe pagina de facebook dedicată lui, https://www.facebook.com/cardinalul/, sunt disponibile informații despre următoarele proiecții, articole, interviuri și mărturii.  

Biroul eparhial de presă

 

 

„Biserica Unirii tuturor românilor” din Șișești, așa cum a fost numită de către ctitorul său, părintele Vasile Lucaciu, a îmbrăcat, ca în fiecare an de 1 Decembrie, straie de sărbătoare și s-a pregătit să primească numeroșii credincioși veniți să celebreze aici cea de-a 101-a aniversare a României Mari.

Tricolorul atârnat pe fațada bisericii, precum și coroanele, jerbele de flori depuse la mormântul Leului de la Șișești a introdus participanții în acel climat de sărbătoare națională, care te face și mai iubitor și mai responsabil de ceea ce se întâmplă în jurul tău și în țara ta.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu părintele paroh, Gabriel Horț și un sobor de preoți din Eparhie. La finalul Sfintei Liturghii s-a celebrat, ca în fiecare an, ritualul parastasului și depunerea de coroane la mormântul părintelui Vasile Lucaciu, îndrăzneț luptător pentru drepturile românilor din Transilvania și pentru Marea Unire.    

În cuvântul de învățătură, pornind de la Evanghelia Duminicii, Preasfințitul Vasile a vorbit despre responsabilitatea cu care noi, creștinii, trebuie să ne înmulțim talanții primiți de la Domnul și să avem grijă, mai întâi de sufletul nostru, dar să nu uităm de responsabilitatea față de țara pe care o lăsăm moștenire copiilor noștri: „Viața este un dar și noi vom da socoteală despre cum l-am folosit și cum el a rodit…  Roadele care ni se cer sunt roadele iubirii: cât înmulțim iubirea lui Dumnezeu în lumea aceasta, cum se vede imaginea iubirii lui Dumnezeu în lume, cum creștinii își înmulțesc acest dar, ca să aibă ce să-i prezinte Domnului”. Responsabilitatea noastră, însă, se extinde și la modul în care contribuim, prin talentul nostru, să schimbam lumea în care trăim: „Azi suntem în sărbătoarea națională a României și privim cu o anumită reverență spre trecut, pentru jertfa celor care au crezut într-un ideal și care au împlinit un vis, acela de a dărui o țară copiilor lor, o țară întregită. S-au gândit și înspre viitor și chiar dacă a trebuit ca ei să se jertfească, au hotărât să lase ceva mai bun după ei. Rămâne și datoria noastră să privim înspre viitor, ca să lăsăm o țară mai bună celor care vor veni după noi. Dar pentru ca această țară să fie mai bună, este nevoie să aducem roade și în special, roade spirituale, fructele credinței, să fim înrădăcinați în credință și prin credință să ne aducem aportul nostru la ceea ce este binele comun”, a explicat Ierarhul. La final, Preasfințitul Vasile a invocat ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea Eparhiei noastre, „care să ne rămână mamă pe mai departe și noi fiii ei iubitori”.

Un alt moment solemn a fost cel al intonării Imnului Național, urmat de un program cultural-artistic, în cadrul căruia au urcat pe scenă: copiii școlii Vasile Lucaciu din Șișești, Ansamblul Folcloric Vasile Lucaciu din Lucăceni, Ansamblul Vasile Lucaciu din Șișești, Adriana Țura, Georgiana Ghișa, Maria Luiza Mih, Monica & The New Band.

Evenimentul a fost organizat de către Parohia greco-catolică Șișești, în colaborare cu Primăria Șișești.

Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă

 

 

Dumincă, 24 noiembrie a.c., Preasfințitul Vasile s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei ,,Cristos - Regele Universului” din Sighetu Marmației, unde a luat parte la sărbătoarea hramului parohiei păstorite de părintele Florea Vasile.

Aflându-se aici, în acest oraș semnat de o profundă istorie de mărturie și credință, Ierarhul a explicat felul în care se apropie de fiecare dată de această localitate: „De fiecare dată când vin la Sighet, o fac cu o anumită reverență și aceasta pentru tot ceea ce a însemnat istoria acestui oraș, istoria Bisericii noastre, care are aici o mărturie și o rădăcină adâncă pentru tot ceea ce a însemnat trecutul. De aceea astăzi, pentru prima dată, am adus cu mine o cruce. Este crucea care prin tainice miracole a supraviețuit de la Catedrala noastră din Baia Mare și a ajuns până la mine în urmă cu câteva luni. Este crucea catedralei din timpul când Preasfințitul Alexandru celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În sens simbolic al regalității lui Isus răstignit pe cruce, am adus această cruce cu mine și este pe altar. Isus Hristos, Regele Iudeilor – avem mereu prezent atunci când privim crucea. Isus Hristos, rege pe crucea care devine tron… un rege încununat cu spini”.

Acest mod de a se propune al lui Dumnezeu, prin Isus, este unul care schimba cu totul modul de a privi regalitatea, este unul care nu se încadrează în mentalitatea de atunci și de acum a sferei politice, religioase, dar și a oamenilor care strigau: „Dacă tu ești Mesia și i-ai salvat pe alții, de ce nu te salvezi și pe tine?”. Isus tace. Mentalitatea celor care strigau către Isus să se salveze, „nu corespunde realității pe care Dumnezeu dorește să ne-o descopere prin fiul său”. În Isus Hristos pe cruce vedem revelată iubirea lui Dumnezeu, care tace în fața propunerilor de a se mântui pe sine. Isus nu se caută pe sine, ci este întruparea iubirii lui Dumnezeu pentru noi și tot ceea ce a săvârșit a fost în favoarea celor pe care i-a întâlnit și a venit să ne însoțească, ca un frate mai mare, să ne descopere acest chip al lui Dumnezeu, care este iubire desăvârșită, prin generozitate, oferirea de sine”, a afirmat Preasfințitul Vasile în cuvântul de învățătură.

La invitația părintelui paroh, au participat la sărbătoare: părintele protopop de Sighet, Iusco Vasile și un sobor de preoți din protopopiat și din protopopiatele învecinate, precum și numeroși credincioși din Sighet și din împrejurimi. Părintele Florea a mulțumit cu drag tuturor pentru prezență și i-a invitat pe toți la o agapă frățească oferită de credincioșii parohiei gazdă.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Ajuns la cea de-a 21-a ediție, tradiționalul Concert de colinde al Eparhiei Greco Catolice de Maramureș, cu titlul „Sosit-a Crăciunul Iară”, se va desfășura pe data de 22 decembrie, de la ora 17:00, la biserica „Sfânta Cruce” din Baia Mare (Bd. Independenței, nr. 12).  

Concertul va fi deschis de Corul Școlii „Alexandru Rusu”, urmat de corurile din următoarele parohii:   

Parohia Negreia – Protopopiatul Baia Mare

Parohia Sf. Ap. Petru și Pavel – Protopopiatul Satu Mare

Parohia Vișeu de Jos – Danova - Protopopiatul Iza-Viseu

Parohia Sfântă Treime, Negresti Oaș (corul de copii) - Protopopiatul Oaș

Parohia Șurdești (corul de copii) - Protopopiatul Mănăștur

Parohia Porumbești, Cidreag – Protopopiatul Ciscarpatin de Satu Mare

Parohia Coștiui – Protopopiatul Ciscarpatin de Maramureș

Parohia Ciolt, corul „Armonia Chioreana” - Protopopiatul Chioar

Parohia Călinești - Protopopiatul Sighet

 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

În prima duminică din Postul Crăciunului, a Bogatului nebun căruia i-a rodit țarina, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia greco-catolică Șomcuta Mare, Protopopiatul Chioar.

În curtea bisericii, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de primarul orașului Șomcuta Mare, domnul Gheorghe Buda, de părintele Vasile Buteanu, paroh și protopop de Chioar precum și de ceilalți preoți din Protopopiatul Chioar. Sfânta Liturghie a fost celebrată în interiorul bisericii, răspunsurile fiind date de corul bisericii, condus de absolventul de teologie, Vlad Mărieș.

La momentul predicii, pornind de la Evanghelia Duminicii, Preasfinția Sa, a subliniat esența vocației omului: În măsura în care omul reușește să  țină totdeauna echilibrul dintre partea materială și cea spirituală și dă prioritate părții și spirituale, în acea măsură omul crește și se aseamănă tot mai mult cu cel care l-a zidit, cu Dumnezeu. Bogatul din evanghelie este centrat numai pe el: țarina mea, bunurile mele, hambarele mele, sufletul meu, totul este al meu. Cel care este centrat numai pe el, este cel care se îngrijește doar pe sine și cel care se îngrijește doar pe sine nu poate să iasă din această patimă, a trăirii vieții doar pentru el. Așa se întâmplă cu oricine nu se îmbogățește în Dumnezeu, pentru că îmbogățirea în Dumnezeu este în orice gest de dăruire, în tot ceea ce facem bun, tot ceea ce facem pentru alții. Tot ceea ce pornește de la noi și se finalizează în aproapele este o îmbogățire în Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru prezență, domnului primar Gheorghe Buda pentru buna colaborare, preoților prezenți, credincioșilor din parohia Șomcuta Mare care s-au implicat și se implică în mod constant pentru buna funcționare a comunității, precum și celorlalți credincioși din alte parohii veniți la sărbătoarea parohiei Șomcuta Mare.

Parohia greco-catolică Șomcuta Mare a fost reînființată în 9 februarie anul 1993, când episcop de Maramureș era PSS Lucian Mureşan, actualul Cardinal și Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din România. Piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Înălţarea Domnului”, a fost pusă și sfințită de Preasfinția Sa Ioan Șișeștean, la data de 8 iunie 1997. Biserica a fost sfințită de către Episcopul Ioan Șișeștean, la 20 mai 2007. Preasfinția Sa Episcopul Vasile Bizău a sfinţit Iconostasul  în data de 22 iunie 2014.

Vechea biserică parohială cu Hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” s-a construit în anul  1887 și s-a finalizat şi consacrat în anul 1892. Iconostasul a fost realizat în anul 1907.

Biroul eparhial de presă